20 C
Sarajevo
08.09.2024

Borrell: Presuda MSP-a da je okupacije palestinske zemlje ilegalna je konzistentna sa stavovima EU

Presuda Međunarodnog suda pravde da je izraelska 57-godišnja okupacija palestinske zemlje “ilegalna” je “u velikoj mjeri konzistentna sa stavovima EU”, rekao je jučer visoki predstavnik za vanjsku politiku EU Josep Borrell, javlja Guardian.

On je rekao je da je 27-člani blok “primio na znanje” odluku suda i pozvao na daljnju podršku za mišljenje suda, koje nije obavezujuće.

“U svijetu stalnog i sve većeg kršenja međunarodnog prava, naša je moralna dužnost da ponovo potvrdimo našu nepokolebljivu posvećenost svim odlukama MSP-a na dosljedan način, bez obzira na temu o kojoj je riječ”, naveo je Borrell u saopćenju, te dodao da će mišljenje “trebati detaljnije analizirati, uključujući i s obzirom na njegove implikacije na politiku EU”.

- OGLAS -

Kako navodi Guardian, savjetodavno mišljenje sudija Međunarodnog suda pravde u petak ima težinu prema međunarodnom pravu i može oslabiti podršku Izraelu.

“Izraelska naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, i režim povezan s njima, uspostavljeni su i održavaju se kršeći međunarodno pravo“, rekao je predsjednik Nawaf Salam čitajući mišljenje vijeća od 15 sudija.

- Advertisement -

Sud je naveo da obaveze Izraela uključuju plaćanje naknade štete i “evakuaciju svih doseljenika iz postojećih naselja“.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je odbacilo mišljenje kao “fundamentalno pogrešno” i jednostrano i ponovilo svoj stav da se političko rješenje u regiji može postići samo pregovorima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA