13.8 C
Sarajevo
29.09.2024

Cijela porodica ubijena u izraelskim vazdušnim napadima na Liban

Uprkos međunarodnim pozivima na privremeni prekid vatre, izraelski ratni avioni nastavili su da gađaju Liban u četvrtak, a među žrtvama je i cijela porodica u gradu Chaat, prenosi Anadolu.

Zvanična libanska nacionalna novinska agencija (NNA) objavila je da su prethodne noći svjedočili najžešćim izraelskim vazdušnim napadima na grad Baalbek i njegovu okolinu u istočnom Libanu.

„Čitava porodica stradala je u napadu na njihovu kuću u gradu Chaat“, navodi agencija, koja nije precizirala broj ubijenih članova porodice.

- OGLAS -

Izraelski avioni su takođe izveli tokom noći vazdušne napade na južni okrug Tire, uključujući gradove Tayr Debba, Bedias, Maarakeh i Bazourieh, potvrdili su očevici za Anadolu.

Napadi su prijavljeni u južnom okrugu Nabatieh, uključujući gradove Kfar Remen i Zawtar.

- Advertisement -

Nastavak smrtonosnih izraelskih vazdušnih napada na Liban dolazi uprkos pozivu SAD, EU i devet drugih zemalja kasno u srijedu koji su pozvali dvije strane da pristanu na 21-dnevni prekid vatre kako bi se “osigurao prostor za diplomatiju”.

Izraelska vojska je od ponedjeljka, 23. septembra, izvela stotine vazdušnih napada na gradove na jugu Libana, kao i na regije Bekaa i Baalbek.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Libana, 654 osobe su ubijene u sve jačim napadima Izraela na tu zemlju od ponedjeljka.

Libanski ministar vanjskih poslova i migracije Abdullah Buhabib izjavio je da je raseljeno skoro pola miliona ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA