16 C
Sarajevo
24.10.2024

Cijena struje u BiH bit će povećana zbog uvođenja taksi na emisiju ugljen-dioksida

Električna energija u cijeloj Bosni i Hercegovini poskupit će od 2026. godine, a samo je pitanje u kojem procentu. Razlog je usklađivanje preuzetih obaveza u primjeni evropske regulative u pogledu zelene energije, prije svega, uvođenju takse na emitovanje ugljen-dioksida (CO2).

“BiH je pristupanjem Evropskoj energetskoj zajednici preuzela obavezu da do 1.1. 2026. godine uskladi proizvodnju energije sa evropskim zakonima. Ako naši proizvođači ne budu obračunavali taksu na emisiju CO2, a koja se kreće od 60 do 100 eura po toni CO2, plaćat će na ulazu u zemlju u koju izvoze. Eh, sada je pitanje da li je bolje da plaćaju na našem tržištu ili prilikom izvoza”, rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Račić je ovo rekao na današnjoj pres-konferenciji organizovanoj u o okviru koneferencije “Klimatska tranzicija i promjene globalnog ekonomskog modela” koju organizuje Privredna komora. Konferencija je organizovana u sklopu projekta “Zeleni navigator Balkana”.

- OGLAS -

“Pokušavamo da nađemo sredstva za usklađivanje regulative kako ne bismo u jednoj godini napravili veliki udar na naša privredna preduzeća koja bi postala nekonkurentna plaćanjem takse na CO2. Smatramo da naša zemlja mora dobiti pomoć od međunarodne zajednice ka procesima koje provodi EU u pogledu energetske tranzicije i da moramo biti posebno tretirani kao mala zemlja”, ocjenio je Račić.

Na pitanje da li će preduzeća koja proizvode električnu energiju taj trošak prebaciti na krajnje potrošače, Račić je prvo podsjetio da cijenu električne energije odobrava regulator, ali da ERS, svaki novi trošak koji ima, pokušava da prebaci na krajnjeg korisnika.

- Advertisement -

“Ukoliko ne bi prebacila, samo poslovanje bi bilo praćeno gubicima. Upravo, da bi taj trošak bio na neki način amortizovan, pokušavamo da kroz određene projekte EU dobijemo sredstva kako stanovništvo i privreda ne bi snosili taj ukupan trošak”, objasnio je Račić i dodao da će od 1. januara 2026. sigurno dio novog troška snositi krajnji potrošači u zemlji.

Ministar građevinarstva, ekologije i urbanizma RS Bojan Vipotnik ocjenio je da slijedi veoma izazovan period jer EU od 1. januara 2026. treba da počne sa primjenom prekograničnog usklađivanja ugljenika.

“Očekujem da ćemo sa privrednicima, prije svega iz oblasti energetike i industrije, koje direktno pogađa ovo usklađivanje, postići zajednički dogovor kako ne bi postali nekonkurentni na tržištu”, dodao je Vipotnik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA