14 C
Sarajevo
18.10.2024

Civilna zaštita HNK: Nastavljaju se aktivnosti na zbrinjavanju ljudi i sanaciji terena u Jablanici i Konjicu

Na području Grada Konjica konstantno rade tri stručne komisije koje vrše procjenu štete od obilnih padavina, a u akcijama zaštite i spašavanja angažirani su svi raspoloživi resursi i konstantno se radi na uspostavi putnih komunikacija u poplavama pogođenim područjima grada Konjica, priopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite (OCCZ) Hercegovačko-neretvanskog Kantona (HNK).

U okviru aktivnosti na zbrinjavanju ugroženog stanovništva gradi se kolektivni prihvatni centar od 20 stambenih jedinica u Buturović Polju za najugroženije kategorije stanovništva.

Na području općine Jablanica opskrba električnom energijom uspostavljena je u svim naseljenim mjestima izuzev jednog dijela Donje Jablanice.

- OGLAS -

Radnici komunalnog poduzeća obavljaju popravke vodovodne mreže u mjestima stradalim u poplavama, a štetu na telekomunikacijskim vezama otklanjaju radnici BH Telecoma.

Spasilački timovi tijekom dana nastavili su rad na raščišćavanju ruševina u Donjoj Jablanici.

- Advertisement -

Volonteri raščišćavaju putne komunikacija i objekata na Zlatima, Mirkama, kao i na drugim područjima pogođenim poplavama.

Magistralne ceste M-17, M-17-5 i M-16-2 održava Direkcija cesta FBiH sa svojim projektantskim i izvođačkim firmama. Intenzivno se radi na osposobljavanju za promet magistralne ceste M-17- 5 Jablanica-Blidinje.

Stručne ekipe obilaze teren i vrše procjene nastalih šteta i daju preporuke za njihovo otklanjanje.

Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području općine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA