11.6 C
Sarajevo
23.09.2024

Čović nastavlja blokirati Južnu interkonekciju, slijede li sankcije!?

Lider HDZ-a Dragan Čović još jednom je iznio stavove koji su svojevrsna kritika poteza američke administracije u BiH.

Naime, nakon što je OFAC proširio listu snkcionisanih kompanija u RS, Čović je rekao da ne vidi nikakvog smisla u tome, ali da se one intenzivno donose posljednje 24 godine te da je i sam bio smijenjen kao član Predsjedništva BiH.

“Neko vjeruje da će se uvođenjem sankcija stabilizirati odnosi, ali trebamo provjeriti da li su te sankcije bile korisne. Trebamo tražiti rješenja, a ne dalje odlaziti u političko blato” – kazao je.

- OGLAS -

Lider HDZ-a jučer je ponovio i stavove vezano za izgradnju Južne interkonekcije plinskih transportnih Sistema. Čović kaže “da je to strateški interes BiH i hrvatskog naroda, ali da moraju biti zadovoljeni najviši standardi, između ostalog, osnivanje javnog preduzeća sa sjedištem u Mostaru čiji bi vlasnik bila Vlada FBiH”.

S druge strane, američki administracija jasno se protivi osnivanju novog preduzeća. Upravo je o ovoj temi jučer u Sarajevu sa premijerom FBIH razgovorao ambassador SAD Michael Murphy.

- Advertisement -

“Pozvao sam Vladu FBiH da djeluje na plinovodu Južna interkonekcija, donese fiskalne reforme, unaprijedi pregovore o koncesiji Aerodroma Sarajevo, provede Zakon o borbi protiv korupcije FBiH i usvoji Zakon o zaštiti uzbunjivača.”

Murphy je u jednom od ranijih istupa, po pitanju Južne interkonekcije, poručio da Čović ima priliku, te u istom istupu naglasio da SAD ima alat sankcija. Sada se postavlja pitanje – je li lider HDZ-a priliku propustio i hoće li OFAC-ova lista ubrzo biti ponovo proširena?

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA