11 C
Sarajevo
22.10.2024

Dojave o bombama i u Tuzli, svaki izgubljeni nastavni čas morat će se nadoknaditi

Desetine dojava o postavljenim eksplozivnim napravama upućene su u proteklom periodu na adrese srednjih škola koje djeluju u Tuzli.

Osim u Sarajevu, dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama postale su svakodnevnica i u školama koje djeluju na prostoru Tuzle. Ovo dodatno opterećuje policijske agencije, a negativne posljedice se osjete i u obrazovnom sistemu.

Desetine dojava o postavljenim eksplozivnim napravama upućene su u proteklom periodu na adrese srednjih škola koje djeluju u Tuzli. Sve od njih su se ispostavile lažnim, a ovaj negativan trend odražava se i na obrazovni sistem.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Ahmed Omerović, ističe da je u pitanju veliki problem.

- OGLAS -

“Ovo je zaista veliki problem, s obzirom na to da učenici gube nastavu. Mi ćemo u skladu s propisima nastojati da se ta nastava nadoknadi kako učenici ne bi bili na gubitku”, kazao je Omerović.

Posljednja u nizu dojava danas je upućena u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli. Za razliku od ranijih slučajeva dojavljivanja koja su se vršila uglavnom putem e-maila, ova je upućena telefonskim putem.

- Advertisement -

“Policijskoj stanici Zapad prijavljeno je oko 8:20 sati. Postupano je po standardnoj proceduri i nakon završenog kontradiverzionog pregleda, utvrđeno je da je riječ o lažnoj dojavi. Nastavljaju se daljnje radnje na dokumentovanju i rasvjetljavanju navedenog događaja”, kazali su iz Uprave policije MUP-a TK.

Dojave o navodno postavljenim eksplozivnim naparavama u srednjim školama stvaraju dodatni teret i policijskim agencijama, s obzirom na to da se za svaki KDZ pregled moraju angažirati ljudski resursi.

Budući da je u ranijim slučajevima utvrđeno da su počinioci maloljetne osobe, iz policije su apelovali na roditelje da se dodatno uključe u rješavanje ovoga problema, posebno iz razloga što se radi o krivičnom djelu za koje su krivično odgovorni, zavisno od slučaja, maloljetnici ili njihovi roditelji.

Iz policije napominju da ovakvi događaji zahtijevaju hitnu intervenciju koja podrazumijeva najprije evakuaciju učenika i osoblja na određenoj lokaciji, a zatim i angažman velikog broja ljudstva i opreme, kako Uprave policije, ali i interventnih službi koje se angažuju u takvim slučajevima, što uzrokuje velike troškove. Pored navedenog, nastaju i poteškoće u odvijanju nastavnog procesa.

Policijski službenici intenzivno rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih zaprimljenih lažnih dojava u srednjim školama na području Tuzle te se poduzimaju sve raspoložive mjere i radnje na prikupljanju digitalnih tragova i dokaza, u cilju identifikacije i procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela.

BONUS VIDEO

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA