5 C
Sarajevo
01.10.2024

Požar kod Olova aktivan već nekoliko dana, vatrogasci ga drže pod kontrolom

Vatrogasci su na terenu, ali još nije ugašen zbog nepristupačnosti terena.

Prije nekoliko dana je došlo do požara u kanjonu Krivaje u blizini Olova. Vatrogasci su na terenu, ali još nije ugašen zbog nepristupačnosti terena.

Požar gase Vatrogasno društvo Vogošća i Šumsko privredno društvo ZDK, odnosno Šumarija Olovo, koji su ga stavili pod kontrolu, a kako su nam kazali, zapalilo se nisko rastinje i trava.

Gašenje otežava vjetar i suh, kršovit teren, što je vatru pomjeralo uzvodno prema Olovu, na lijevoj obali Krivaje u dužini od 300 metara. Prilično je teško gasiti požar sa zemlje s obzirom na nepristupačan, stjenovit i strm teren, no vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje prema šumskom kompleksu. S obzirom da požar gori već desetak dana, dim je počeo ulaziti i u grad, a ono što je sada cilj jeste spriječiti širenje prema gradskoj deponiji.

- OGLAS -

Piloti SBA škole letenja, koji svoje aktivnosti obavljaju na području Nišićke visoravni, prvi su uočili ovaj požar i obavijestili o tome vatrogasce kako bi se spriječilo njegovo širenje.

Iz ove škole ističu da bi se planiranim nadzorom šumskog fonda iz zraka u sezoni požara spriječile milionske štete, kao što je učinjeno na ovom primjeru.

- Advertisement -

Rukovodilac Šumarije Olovo Enez Kopić je za Klix kazao da je situacija u rejonu Pasje Luke jutros slična kao i prethodnih dana. Na terenu je od 40 do 50 vatrogasaca, a zatražena je i pomoć helikoptera. Pretpostavlja se da je do požara došlo usljed udara groma, a da vjetar raspiruje vatru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA