33.8 C
Sarajevo
19.06.2024

Egipat odbacio tvrdnje o povlačenju podrške tužbi za “genocid” protiv Izraela

Egipat je u subotu odbacio tvrdnje o povlačenju podrške tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela, podnesene Međunarodnom sudu pravde (ICJ) zbog optužbi za “genocid” u Palestini.

Kanal “Al Qahera News”, pozivajući se na neimenovanog visokorangiranog zvaničnika, nazvao je neosnovanima “izvještaje koje kruže u izraelskim medijima o povlačenju podrške Egipta tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde neosnovani”.

Isti izvor je izjavio da je “Egipat odlučan da poduzme neophodne mjere da osudi izraelske akcije pred Međunarodnim sudom pravde”, ne iznoseći dodatne detalje o procedurama.

- OGLAS -

Prošle sedmice, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je zvaničnu namjeru da podrži tužbu Južnoafričke Republike protiv Izraela pred ICJ-om.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

- Advertisement -

Sud Ujedinjenih nacija (UN) u privremenoj presudi u januaru presudio je da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naložio je privremene mjere izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Međutim, Izrael nije ispoštovao nijednu od ovih odluka, prenosi Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA