25 C
Sarajevo
28.09.2024

Erdoan: Islamski svijet treba zauzeti odlučniji stav protiv izraelskih napada

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da su Liban i libanski narod nova meta izraelske politike genocida, okupacije i invazije, koju izraelska vlada vodi od 7. oktobra 2023. godine, javlja Anadolu.

“Pozivamo sve strukture čija je obaveza da osiguraju globalni mir, stabilnost i sigurnost, te sve organizacije za ljudska prava, posebno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN), da poduzmu brzu akciju” – kazao je Erdoan na nalogu na društvenim mrežama.

Kao rezultat brutalnih napada Izraela, mnogi Libanci, uključujući djecu, ubijeni su tokom protekle sedmice, dodao je turski predsjednik.

- OGLAS -

“Niko savjestan ne može prihvatiti, opravdati ili opravdati takav masakr. Izraelska vlada postaje još bezobzirnija i izaziva čitavo čovječanstvo, ljudske vrijednosti i međunarodno pravo, dok izraelsku vladu podržavaju snage koje im šalju podršku u oružju i municiji kako bi vršila masakre” – kazao je Erdoan.

Naglasio je da pokušaji Izraela da proširi “politiku ludila” koja se provodi u Gazi i Ramallahu na Liban i druge zemlje u regionu moraju konačno biti zaustavljeni.

- Advertisement -

“Pozivamo sve strukture i organizacije za ljudska prava čija je dužnost da osiguraju globalni mir, stabilnost i sigurnost, a posebno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, da poduzmu brzu akciju. Vjerujemo da bi islamski svijet trebao zauzeti odlučniji stav protiv ovih napada” – kazao je.

Poručio je da će Turska i dalje biti uz libanski narod i vladu u ovim teškim danima.

“Još jednom osuđujem nehumane napade Izraela na Liban” – rekao je Erdoan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA