13.8 C
Sarajevo
19.05.2024

Erdogan: Turska šalje najviše pomoći Gazi

Turska je vodeća u svijetu u pomoći upućenoj Gazi, izjavio je u ponedjeljak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan.

Na skupu u glavnom gradu Turske, Ankari, Erdogan je rekao da je do sada 50.000 tona humanitarne pomoći poslano u opkoljenu enklavu gdje se nastavljaju napadi Izraela.

“Zahvaljujući humanitarnoj pomoći od 50.000 tona koju je do sada poslala, Turska je država koja je poslala najviše pomoći Gazi“, rekao je Erdogan.

- OGLAS -

Erdogan je dodao da se Turska, zajedno sa vladom, građanima i nevladinim organizacijama, ističe kao jedna od nacija koja je najefikasnije upravljala izazovima koji se tiču ​​Gaze.

Izrael je napao Pojas Gaze u znak odmazde za prekogranični napad Hamasa 7. oktobra prošle godine, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi. Više od 34.700 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, od kojih su većina žene i djeca.

- Advertisement -

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi, prenosi Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA