17.7 C
Sarajevo
01.05.2024

EU će uspostaviti radnu grupu za praćenje pokušaja stranog uticaja na evropske izbore u junu

Evropska unija će uspostaviti privremenu radnu grupu za praćenje pokušaja stranog uticaja na evropske izbore u junu. Belgijski premijer Aleksander De Kro je to objavio nakon prvog dana evropskog samita u Briselu, prenosi Belga.

Želimo vrlo često da sagledavamo ono što vidimo u smislu kampanja dezinformacija, podijelimo ove informacije sa državama članicama i radimo s nacionalnim pravosudnim tijelima kako bismo poduzeli mjere – objavio je De Kro u srijedu navečer.

Konkretno, u tu svrhu će se koristiti IPCR (International Political Crisis Response Mechanism, ur.), mehanizam koordinacije u okviru evropskih institucija koji je korišten i tokom korona krize. Belgija će kao predsjedavajuća Vijeća EU pomoći da se to organizuje, potvrdio je De Kro.

- OGLAS -

De Kro je naglasio da će se ovaj privremeni mehanizam koristiti odmah tokom predstojeće izborne kampanje, uz mogućnost uspostavljanja trajnijeg sistema u budućnosti. Dugoročno, mandat Evropskog javnog tužioca za podizanje optužnice za nezakonito miješanje mogao bi biti produžen.

De Kro i njegov češki kolega Peter Fiala izvijestili su ostale lidere na samitu o istragama o proruskoj mreži koja pokušava utjecati na izbore za Evropski parlament od 6. do 9. juna. I belgijske i češke službe sigurnosti istražuju situaciju. De Kro je već prošle sedmice objavio da je Federalno tužilaštvo otvorilo istragu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA