13.8 C
Sarajevo
07.07.2024

Francuski “Excalibur” nestao iz kamena: Pokrenuta policijska istraga

Francuski ‘Excalibur’ nestao je iz kamena u kojem je bio zaglavljen proteklih 1300 godina.

Pretpostavlja se da je poznati mač Durandal ukraden iz južnog sela Rocamadour, uprkos tome što je bio zaglavljen i lancem vezan za kamen 10 metara iznad tla.

Po legendi mač Durandal je koristio Roland, legendarni vitez, mača se spominju i u pjesmi iz 11. stoljeća “Pjesma o Rolandu”.

- OGLAS -

Policija je pokrenula istragu, ali službenici su zbunjeni kako je mač mogao biti uzet zbog svoje visoke i nezgodne pozicije uvučene u zid litice pored svetišta.

Nestanak je ostavio selo na litici bez dragocjene turističke atrakcije, pri čemu je gradonačelnica Dominique Lenfant izjavila da se mještani osjećaju kao da im je oduzet dio njih samih.

- Advertisement -

Gradonačelnica Lenfant izjavila je da je grad devastiran, izvijestio je The Telegraph.

“Durandal će nam nedostajati. Bio je dio Rocamadoura stoljećima, i nema vodiča koji ga ne spomene kada posjeti,” rekla je za La Dépêche, francuske novine.

“Sudbine našeg sela i ovog mača su isprepletene”, dodala je ona.

Prema legendi, mač se nije mogao slomiti, mogao je jednim zamahom sjeći kroz stijene zbog toga što je bio najoštrija oštrica koja postoji. Jedan mit kaže da ga je prvo anđeo dao caru Karlu Velikom prije nego što ga je koristio njegov nećak Roland, legendarni vitez.

Durandal se spominje u pjesmi iz 11. stoljeća “Pjesma o Rolandu”. U epu se govori o magičnim moćima mača i kaže se da je sadržavao jedan zub svetog Petra, krv svetog Vasilija i kosu svetog Dionizija.

Roland je navodno pokušao slomiti mač na stijeni prije svoje smrti u bitci kod prolaza Roncevaux kako bi spriječio da padne u ruke saracenske vojske s kojom se hrabro borio. Međutim na je kraju bacio mač u dolinu gdje je čudom preletio milje i završio zabijen u liticu Rocamadoura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA