10 C
Sarajevo
30.04.2024

Godišnja vojna parada Irana: Raisi poručio da će reagirati i na najmanju invaziju Izraela

Iranski predsjednik upozorio je da će “najmanja invazija” Izraela donijeti “masovnu i oštru” reakciju, jer se region priprema za potencijalnu izraelsku odmazdu nakon iranskog napada tokom vikenda.

Predsjednik Ebrahim Raisi održao je govor na godišnjoj vojnoj paradi koja je premještena u kasarnu sjeverno od glavnog grada Teherana, sa svog uobičajenog mjesta na autoputu u južnom predgrađu grada. Iranske vlasti nisu dale objašnjenje za njegovo preseljenje, a državna televizija ga nije prenosila uživo, kao prethodnih godina.

Raisi je u svom govoru rekao kako su narod, Iranska revolucionarna garda i vojska ujedinjeni.

- OGLAS -

“Odbrana naroda, domovine, islamske revolucije i suprotstavljanje terorističkim grupama karakteristike su naših oružanih snaga. Ljudi u regiji su svjesni uloge naših oružanih snaga” – kazao je Raisi.

Osvrnuo se i na napad na Izrael koji je Iran izveo u subotu.

“Obećanje Izraela je propalo i dokazalo se da je njihova moć zapravo paukova mreža. Ova operacija je bila precizna i proračunata te je bila najava cijelom svijetu da je Iran na sceni i da su naše oružane snage spremne” – objasnio je Raisi.

Također je imao poruku koja se veže uz potencijalni odgovor Izraela.

“Neuspjeh cionističkog režima bio je obavještajni, sigurnosni i vojni neuspjeh. Prije svega, to je strateški neuspjeh. Neke zemlje su nastojale da normaliziraju odnose s cionističkim režimom, ali sada su ponižene pred svojim narodima. To je bio strateški neuspjeh za taj režim. Ako se i najmanji napad Izraela izvede na našem tlu, protiv njih ćemo se žestoko i oštro obračunati” – naglasio je Raisi.

Iran je tokom vikenda lansirao stotine projektila i dronova na Izrael kao odgovor na očigledan izraelski napad na kompleks iranske ambasade u Siriji 1. aprila u kojem je ubijeno 12 ljudi, uključujući dva iranska generala.

Izrael je, uz pomoć Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, susjednog Jordana i drugih nacija, uspješno presreo gotovo sve rakete i dronove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA