13.8 C
Sarajevo
29.09.2024

Grčka nastavlja s izgradnjom ograde na granici s Turskom: EU poziva na pametnija rješenja

Grčka vlada odlučila je nastaviti sa planom izgradnje nove ograde na granici s Turskom, s ciljem sprječavanja ilegalne migracije, bez obzira na to hoće li dobiti sredstva od EU.

Evropska komisija, s druge strane, naglašava potrebu za pametnijim rješenjima u upravljanju migracijama, piše Euractiv.

Atina se brine da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla izazvati nove migrantske talase, te je stoga pokrenula diplomatske inicijative s Libanom i palestinskim vlastima. Izgradnja ograde na sjeveroistočnoj kopnenoj granici s Turskom započela je 2012. godine, a do danas se produžava uz nacionalna sredstva.

- OGLAS -

Ovo pitanje ponovo je postalo aktualno nakon što je Njemačka odlučila zauzeti stroži stav prema migracijama, pozivajući zemlje prve linije, poput Grčke, da pojačaju zaštitu vanjskih granica Evropske unije.

Grčki premijer nedavno je izjavio da će se nova ograda graditi sa ili bez Evrope. Iako Grčka traži da EU finansira proširenje ograde, Komisija EU se protivi takvom finansiranju, ističući da nacionalne vlade najbolje poznaju način zaštite svojih granica.

- Advertisement -

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je za Euractiv da države članice moraju zaštititi vanjske granice EU, te da su one u najboljoj poziciji da definišu kako to učiniti u skladu s pravilima EU, uključujući poštovanje osnovnih prava.

Istaknuo je da efikasno upravljanje vanjskim granicama ostaje prioritet za Uniju, te da je potreban integrirani pristup. 

“Fokus bi trebao biti na pametnim rješenjima koja podržavaju evropsko integrirano upravljanje granicama, kao što su interoperabilni i prilagodljivi sistemi nadzora” – rekao je glasnogovornik EU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA