22 C
Sarajevo
12.05.2024

Grčka uvodi šestodnevnu radnu sedmicu

U Grčkoj će 1. jula na snagu stupiti zakon koji dopušta rad šest dana u sedmici. Oporbene stranke i sindikati tvrde da će šestodnevna radna sedmica postati uobičajena praksa jer inspekcija rada u Grčkoj “praktički ne postoji”. Vladajuća stranka, međutim, inzistira da se samo uvodi ono što je već na snazi ​​drugdje u Europi te da ovaj zakon sprječava i rad na crno.

U Grčkoj će 1. jula na snagu stupiti zakon koji dopušta šestodnevnu radnu sedmicu i fleksibilno radno vrijeme. Osim toga, pravo na veću plaću imaju radnici koji će raditi i subotom ili šest dana zaredom.

Grčki parlament odobrio je novi zakon o radu prošlog septembra vrlo tijesnom većinom. Od 300 zastupnika, 158 je glasalo za zakon, svi iz vladajuće konzervativne Nove demokracije premijera Kyriakosa Mitsotakisa. Oštro su se usprotivili oporba i sindikati.

- OGLAS -

Vlada je tada objašnjavala da se novim radnim zakonodavstvom prenose europske direktive, da se njime suzbija rad na crno te da će donijeti veću fleksibilnost radnih odnosa i poticati zapošljavanje općenito.

Neke od promjena koje su uveli Grci već su na snazi ​​u drugim europskim zemljama. Novi zakon omogućuje radnicima koji rade puno radno vrijeme, odnosno osam sati dnevno, dodatno zapošljavanje na pola radnog vremena za dodatnih pet sati dnevno kod drugog poslodavca.

- Advertisement -

Poslodavci će novim zaposlenicima moći ponuditi probni rad do šest mjeseci te ih u prvoj godini otpustiti bez naknade i otkaznog roka, osim ako ugovorom nije drugačije navedeno. Uvodi se i zapošljavanje po pozivu, što poslodavcu omogućuje da dvadeset i četiri sata unaprijed nazove zaposlenika i pozove ga na posao.

Zakon također propisuje uvjete za šestodnevnu radnu sedmicu, ako je to potrebno. Od 1. jula moći će raditi šest dana u sedmici u javnom sektoru, poduzećima, na farmama… odnosno svugdje gdje trenutno imaju petodnevnu radnu sedmicu.

Zaposlenici moraju dobiti 40 posto dodatka na plaću za šesti dan, a 115 posto ako je taj dan nedjelja ili praznik. Međutim, nemaju pravo na slobodan dan, osim ako se dodatni dan ne podudara s državnim praznikom.

Radnici koji rade pet dana u sedmici noću (00:00-06:00) ni u kojem slučaju neće moći raditi šesti dan u noćnoj smjeni.

Tvrtke koje žele uvesti šestodnevni rad morat će to prijaviti nadležnim državnim tijelima, a inspekcija rada će ih detaljnije nadzirati.

Između ostalog, zakon uvodi visoke novčane kazne, čak i više od pet hiljada eura, za one koji za vrijeme štrajka sprječavaju radnike da odu na posao.

Oporbene stranke i sindikati tvrde da će šestodnevna radna sedmica postati uobičajena praksa jer inspekcije rada u Grčkoj “praktički ne postoje”.

Nakon usvajanja zakona u parlamentu, sindikati su također pozvali na štrajkove i radničke proteste. Između ostalih, pridružili su im se sindikati državnih službenika, učitelja, zaposlenika javnih bolnica. “Nećemo postati moderni robovi” i “Osmosatno radno vrijeme je bilo i bit će pobjeda radnika”, pisalo je na transparentima prosvjednika.

Protesti i štrajkovi vrlo su česti u Grčkoj. Nedavno je krovna federacija sindikata organizirala protest 17. aprila tražeći veće plaće. Zbog štrajka su mnogi trajekti ostali u lukama.

Zaustavljen je promet u podzemnoj željeznici, a na nekoliko sati obustavili su rad i vozači autobusa i taksisti. U znak prosvjeda protiv inflacije štrajkali su i novinari grčkih medija, pa jedan dan na radijskim i televizijskim postajama nije bilo vijesti niti su izlazile novine.

Zakon je uveden u Grčkoj deceniju nakon što su međunarodni vjerovnici pozvali zemlju, koja je bila u teškoj gospodarskoj krizi, da uvede šestodnevnu radnu sedmicu. Grci su na referendumu 2015. odlučno rekli “ne” paketu mjera, no većina ih je naknadno provedena.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA