17.7 C
Sarajevo
03.10.2024

Helez zahtijeva smjenu Galića, neće podržati njegovo razrješenje dužnosti

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez najavio je da će zatražiti od Vijeća ministara BiH da smijeni Zorana Galića s pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, te da neće dati podršku njegovom razrješenju dužnosti, jer bi tako Galić zadržao benefite koje je ostvario imenovanjem na tu poziciju.

“Kakvu poruku šaljemo, ukoliko Zoranu Galiću, koji je se nalazi u bjekstvu i za kojim Tužilaštvo BiH traži raspisivanje crvene Interpolove potjernice, damo otpremninu?”, upitao je Helez, uz podsjetnik da je Galić osumnjičen za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela.

On je također podsjetio da je, prema informacijama koje ima Tužilaštvo BiH, Galić ilegalno napustio zemlju te se nalazi u Hrvatskoj, te da, shodno tome, osobe osumnjičene za takva kriminala djela, a posebno oni koji se nalaze u bjekstvu, moraju odmah biti smijenjeni sa pozicije koje obnašaju.

- OGLAS -

Pozvao je vlasti susjedne Republike Hrvatske da odmah uhapse i isporuče Zorana Galića BiH, kako bi odgovarao za navode iz optužnice.

“Iskreno se nadam da vlasti susjedne Hrvatske neće pružiti utočište odbjeglom Galiću koji je sarađivao s kriminalcima koje je hapsio hrvatski USKOK”, naglasio je Helez.

- Advertisement -

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je danas vanrednu telefonsku sjednicu povodom odlučivanja o zahtjevu za razrješenje Galića, kojeg je podnio sam Galić, međutim, ni danas nije odluka donesena budući da nije bilo potrebnog kvoruma.

U Vijeću ministara BiH naprije žele utvrditi da li je Galić stekao uslove za penziju pogotovo što ga potražuje Tužilaštvo BiH zbog organizovanog kriminala.

Važno je istaći da je ova tačka sa dnevnog reda povučena i u ponedjeljak. Još jedna sjednica nakon ove je prošla bez razrješenja budući da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto povukla taj prijedlog na zahtjev Nešića, a kako je rečeno, zbog tehničkih razloga. Međutim, razlog je zapravo zahtjev ministra odbrane BiH Zukana Heleza da Galić bude smijenjen, a na razriješen sa dužnosti.

Dakle, ukoliko bi bio smijenjen to znači da ne bi imao pravo na otpremninu, odnosno, nikakve privilegije. S druge strane, ako bi bio razriješen dužnosti onda bi imao te pogodnosti.

Podsjetimo i na to da se Galić nije odazvao ni na drugi poziv Tužilaštva BiH koje je nedavno zatražilo raspisivanje potjernice za njim, a što je potrebno kako bi se on mogao izručiti iz Hrvatske u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA