7.7 C
Sarajevo
17.09.2024

Helikopteri zbog snažnog vjetra nisu mogli poletjeti: Požar u Srebrenici i dalje gase mještani, izgorjele dvije kuće i štala

Helikopteri koji su danas trebali priteći u pomoć pri gašenju požara koji se šire Srebrenicom, tačnije, selom Luka, ne mogu poletjeti zbog snažnog vjetra, potvrdio je to za N1 mještanin Hamo Zulanović.

Kako je ranije za N1 rekao Zulanović, požar koji se već ozbiljno širi prema domaćinstvima u selu Luke, trebali su danas gasiti helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, servisa RS, Civilne zaštite RS, iz Srbije i SFOR-a.

“Javili su mi da helikopter OSBiH ne može poletjeti iz Rajlovca zbog jakog vjetra, a isto se dešava i sa helikopterom iz Srbije. Zatražio sam od nadležnih jednu cisternu vode i naprtnjače da zajedno s mještanima idemo gasiti vatru i spriječiti je da se dalje širi”, naveo je Zulanović.

- OGLAS -

S obzirom na to da je požar od petka prijetio dvjema kućama u kojima niko ne živi te štali u blizini njih, a koje su na neki način bile graničnik daljeg širenja požara, Zulanović kaže da su one sinoć izgorjele.

“Prije 10 minuta sam primio poziv mještana koji su pokušali golim rukama spasiti te dvije kuće i štalu, međutim, nisu uspjeli. Sada se oni evakuišu s tog područja jer je velika vatra i bitno nam je da ne budu ugroženi”, dodao je.

- Advertisement -

Na pitanje da li će im onda danas, s obzirom na to da helikopteri nisu mogli, u pomoć priteći lokalni vatrogasci, Zulanović nije mogao sa sigurnošću potvrditi.

“Ne vidim još nijednog vatrogasca na terenu, čekaju smjenu, nemaju ni goriva ni snage. Nadam se da će nam pomoći. Čekamo dostavu cisterne s vodom kako bismo mogli pristupiti gašenju”, poručio je Zulanović.

Podsjetimo, danim traje borba mještana, ali i lokalnih vatrogasaca sa vatrenom stihijom koja se širi selom Luka u Srebrenici.

U nekoliko navrata su djelovali helikopteri OS BiH i servisa RS, međutim, bezuspješno.

Kako kažu mještani, danas su temperature niže i najavljena je kiša, ali tek u kasno poslijepodne. S obzirom na to da je već jak vjetar bitnu pomoć spriječio da dođe u Srebrenicu, nadaju se da će kiša barem ranije pasti dok ne bude prekasno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA