8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Hezbolah: Izrael će platiti za ubistvo 10 ljudi, od kojih je petoro djece

Ovo je bio najsmrotonosniji dan za libanske civile u četiri mjeseca neprijateljstava preko libansko-izraelske granice.

Hezbolah je u četvrtak rekao da će Izrael platiti za ubistvo 10 ljudi, uključujući petoro djece u južnom Libanu jučer.

U izraelskom napadu ubijeno je sedam ljudi u gradu Nabatieh kasno u srijedu, uključujući troje djece, rekli su izvori u Libanu. To je uslijedilo nakon ranijeg napada u kojem su ubijena žena i njeno dvoje djece u selu al-Sawana na granici.

“Neprijatelj će platiti cijenu za ove zločine. Otpor će nastaviti da praktikuje svoje legitimno pravo da brani svoj narod”, rekao je za Reuters političar Hezbolaha Hassan Fadlallah.

- OGLAS -

Nekoliko boraca naoružane libanske grupe također je ubijeno u odvojenim napadima u srijedu.

Upitan o napadu u Nabatiehu, portparol izraelske vojske rekao je u četvrtak da čeka dalje informacije “o ovom događaju” te da će podijeliti informacije kada budu saznali više detalja. ​ Sukob između Hezbolaha i Izraela odigrao se paralelno s ratom u Gazi, podstičući zabrinutost zbog rizika od sveopćeg sukoba između teško naoružanih protivnika. Obje strane su rekle da ne traže rat, a sukob se uglavnom ne širi van područja blizu granice.

- Advertisement -

Izvor Reutersa rekao je da je napad na Nabatieh označio izraelsku eskalaciju, ali da je i dalje u okviru nepisanih “pravila angažmana”.

Izrael je u srijedu rekao da je odgovorio na prekogranični napad iz Libana u kojem je ubijen jedan vojnik i hospitalizovano osam drugih u gradu Safed, oko 15 km od libanske granice. Hezbolah nije proglasio odgovornost za taj napad.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA