14 C
Sarajevo
18.10.2024

Iduće sedmice odluka o neradnoj nedjelji: Oči radnika uprte u zastupnike

U utorak i srijedu biće održana 14. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Na dnevnom redu će se naći Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH.

Radi se o potpuno novom zakonskom tekstu koji uređuje oblast trgovine i usklađen je s brojnim aktima Evropske unije. Jedno od ključnih pitanja koje se reguliše je uvođenje neradne nedjelje.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević ističe da zakon ima reformsku ulogu i očekuje da će tokom oktobra Prijedlog proći oba doma, te da će stupiti na snagu u novembru.

- OGLAS -

“U javnosti je zakon često spominjan u kontekstu neradne nedjelje. Ponosan sam na to što smo postigli konsenzus među svim zainteresovanim stranama. Čuo sam nedavne optužbe o lobiranju, ali ako su poslodavci lobirali za mene, ja sam zadovoljan” – rekao je Hasičević.

Zakon predviđa da trgovci sami određuju radno vrijeme prodajnih objekata od ponedjeljka do subote, ukupno 90 sati sedmično, dok su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i na dane praznika.

- Advertisement -

Istraživanje o stavovima zaposlenih u sektoru trgovine, koje su proveli prof. dr. Amer Osmić i prof. dr. Nermina Mujagić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, pokazalo je da radnici ne žele raditi nedjeljom i praznicima. Podršku Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini dalo je čak 96% ispitanika, uključujući 97,5% trgovaca, 96% zaposlenih u uslužnim djelatnostima, 98,5% u uslužnom sektoru i 91% onih koji rade na uredsko-šalterskim poslovima.

Što se tiče utjecaja slobodne nedjelje i praznika, 96,4% ispitanika smatra da bi to pozitivno utjecalo na njihov porodični život, dok 95,2% misli da bi zabrana rada nedjeljom povećala produktivnost tokom radne sedmice. Kao glavni razlozi podrške zakonu, 74,7% trgovaca navodi potrebu za odmorom, a 59,5% smatra da je nedjelja najbolji dan za provođenje vremena s porodicom.

Također, svaki drugi ispitanik (49,8%) iz trgovačke djelatnosti ističe da će njihova podrška Nacrtu zakona utjecati na to kome će dati glas na izborima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA