8 C
Sarajevo
12.05.2024

Irak uveo zatvorske kazne za istospolne parove, koje idu i do 15 godina

Parlament u Iraku je usvojio zakon kojim se istospolne veze kriminaliziraju, a maksimalna kazna može ići i do 15 godina. 

Ovim zakonom se “planira zaštititi iračko društvo od moralne izopačenosti i poziva na homoseksualnost koji su zavladali svijetom”, navodi Reuters. 

Konzervativne šijitske muslimanske stranke, koje čine najveću koaliciju, podržale su ovaj zakon. 

- OGLAS -

Zakon o suzbijanju prostitucije i homoseksualnosti zabranjuje istospolne odnose uz kaznu od najmanje 10, a najviše 15 godina zatvora. Za one koji promiču homoseksualnost ili prostituciju propisana je zatvorska kazna od najmanje sedam godina. 

Predviđena je i kazna od jedne do tri godine zatvora za svakoga ko promijeni “biološki spol” ili se namjerno odijeva na ženstven način. 

- Advertisement -

Nacrt je u početku uključivao smrtnu kaznu, ali je izmijenjen prije usvajanja nakon snažnog protivljenja SAD-a i evropskih zemalja. 

– Usvajanje zakona protiv LGBT osoba u iračkom parlamentu potvrđuje užasnu evidenciju kršenja prava LGBT osoba u Iraku i predstavlja ozbiljan udarac temeljnim ljudskim pravima – rekla je Raša Junes, zamjenica direktora programa za LGBT prava pri Human Rights Watchu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA