17 C
Sarajevo
26.10.2024

Iran nakon izraelskog napada: Imamo pravo i dužnost da se branimo

Iransko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo ono što je nazvalo “agresivnim akcijama cionističkog režima protiv nekoliko vojnih centara u Iranu”, navodeći da ima “pravo i obavezu da se brani od vanjskih agresivnih djela” nakon izraelskih napada na iransko tlo, javlja Al Jazeera.

Ministarstvo je saopštilo da napade smatra “eklatantnim kršenjem” međunarodnog prava i Povelje UN-a, posebno principa koji zabranjuje prijetnje ili upotrebu sile protiv teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta zemalja.

“Iran naglašava korištenje svih mogućnosti iranskog naroda da zaštiti svoju sigurnost i vitalne interese. Nadalje, potvrđuje svoju odgovornost prema regionalnom miru i sigurnosti, podsjećajući sve zemlje u regionu na njihove individualne i kolektivne obaveze da štite regionalni mir i stabilnost”, navodi se u saopštenju.

- OGLAS -

Izrael je izveo seriju zračnih napada u znak odmazde za iranski napad početkom oktobra, navodeći da gađa vojne lokacije,.

Napad je trajao više sati i završio je neposredno prije izlaska sunca u Teheranu, a izraelska vojska je rekla da je ciljala na objekte “koji se koriste za proizvodnju projektila koje je Iran ispalio na državu Izrael tokom prošle godine“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA