15.5 C
Sarajevo
02.05.2024

Iran tvrdi da je obavijestio SAD o napadu na Izrael: “Poslali smo im poruku o operaciji”

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je u četvrtak, 18. aprila, da je njegova zemlja obavijestila Sjedinjene Američke Države (SAD) o subotnjem napadu na Izrael.

“Obavijestili smo Ameriku kada je odluka donesena za neophodan odgovor izraelskom režimu u okviru međunarodnog prava i legitimne odbrane“, rekao je Amir-Abdollahian za državnu novinsku agenciju IRNA.

Iran je u subotu, 13. aprila, izveo napad dronovima i projektilima na Izrael, za koji je Teheran rekao da je odgovor na nedavni napad na njegov konzulat u Siriji, u kojem je ubijeno najmanje 13 ljudi, uključujući sedam vojnih savjetnika.

- OGLAS -

“Poslali smo poruku Sjedinjenim Državama u kojoj smo im rekli o operaciji i još jednu poruku u rano jutro u nedjelju da ne tražimo daljnje tenzije u regionu“, rekao je Amir-Abollahian.

Dodao je da su iz Teherana jasno rekli Amerikancima u porukama da je odluka Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana da kazni cionistički režim bila konačna.

Rekao je i da je Teheran jasno stavio do znanja Washingtonu da američke baze i interesi u regiji neće biti meta, osim ako Washington ne bude vodio rat u znak podrške cionističkom režimu.

Amir-Abollahian je otkrio da su iranske poruke dostavljene SAD-u preko švicarske ambasade, koja zastupa američke interese u Iranu, i službenih diplomatskih kanala i da su imale za cilj da stvore ispravno razumijevanje iranske akcije i spriječe eskalaciju napetosti i krize u regionu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA