15.5 C
Sarajevo
21.10.2024

Iran upozorio Agenciju UN-a za atomsku energiju na izraelske prijetnje njegovim nuklearnim postrojenjima

Iran je upozorio Agenciju UN-a za atomsku energiju (IAEA) o prijetnjama Izraela njegovim nuklearnim lokacijama, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Esmaeil Baghaei danas na konferenciji za novinare.

Izrael je obećao da će napasti Iran u znak odmazde za salvu iranskih projektila lansiranih 1. oktobra, što je dovelo do široko rasprostranjenih spekulacija da bi među potencijalnim metama za taj napad mogla biti iranska nuklearna postrojenja.

“Prijetnje napadom na nuklearne lokacije su protiv rezolucija UN-a… I za osudu su… poslali smo pismo o tome… nuklearnom nadzorniku UN-a,” rekao je Baghaei na televizijskoj konferenciji za novinare.

- OGLAS -

Jučer su mediji izvjestili da Sjedinjene Američke Države istražuju curenje visoko povjerljivih dokumenata koji opisuju pripreme Izraela za odmazdu protiv Irana, što je potvrdio i predsjednik Predstavničkog doma, Mike Johnson.

Dokumenti, koje je navodno pripremila Nacionalna agencija za geospacijalnu obavještajnu službu a koji su se pojavili na aplikaciji Telegram, detaljno opisuju američke interpretacije planova izraelskih zračnih i pomorskih snaga na osnovu satelitskih snimaka iz perioda od 15. do 16. oktobra.

- Advertisement -

Prema pisanju New York Timesa, zvaničnici su privatno priznali autentičnost dokumenata, ali su naveli da oni vjerovatno predstavljaju samo dio informacija koje SAD ima o planiranju svog bliskog saveznika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA