18 C
Sarajevo
03.10.2024

Iranski predsjednik poručio: Izrael će dobiti odgovor za svoje zločine i aroganciju

Iranski predsjednik Massoud Pezeshkian izjavio je da je poboljšanje odnosa s Rusijom među prioritetima vanjske politike njegove zemlje i poručio je da Iran ne želi da se rat širi regionom, ali da će sigurno odgovoriti na zločine koje je počinio Izrael, prenosi Anadolija.

Novoizabrani predsjednik Irana primio je danas sekretara Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Sergeja Shoygua, koji je sa svojom delegacijom posjetio Teheran.

Tokom sastanka, kako javlja novinska agencija IRNA, Pezeshkian je istakao da je razvoj strateških odnosa Irana s Rusijom među prioritetima njegove vanjske politike te je najavio da treba ubrzati implementaciju postignutih sporazuma.

- OGLAS -

“Saradnja između Irana i Rusije na promovisanju multipolarnog svijeta će definitivno dovesti do daljeg povećanja sigurnosti i jačanja mira u svijetu”, rekao je iranski predsjednik.

Pezeshkian je ovom prilikom oštro osudio izraelski genocid i ratne zločine u Gazi i atentat na političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, optuživši Izrael da želi da zapali region i da je ubistvo Haniyeha jasan primjer kršenja svih međunarodnih zakona i normi.

- Advertisement -

“Iran ne pokušava proširiti obim rata i krize u regionu, ali će ovaj režim (Izrael) definitivno biti kažnjen za svoje zločine i aroganciju”, poručio je Pezeshkian.

Sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Shoygu izjavio je da Moskva vidi Iran kao jednog od svojih najvažnijih saveznika.

Shoygu je rekao da su zadovoljni zajedničkim naporima dvije zemlje da obezbijede multipolarnost i bezbjednost u regionu.

“Rusija pridaje veliki značaj saradnji s Iranom u međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije, BRICS i Šangajska organizacija za saradnju. Radit ćemo na proširenju ove saradnje”, rekao je Shoygu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA