10.5 C
Sarajevo
06.10.2024

IZ MINUTE U MINUTU / Izbori 2024: Nermin Muzur proglasio pobjedu na Ilidži! Najneizvjesnije u Novom Sarajevu!

Biračka mjesta za lokalne izbore otvorena su širom države u 7 sati, a građani će imati pravo da biraju svoje zvaničnike večeras do 19 sati. Pravo glasa na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini ima 3.400.204 građana koji su upisani u Centralni birački spisak. Lokalni izbori neće biti održani u općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica koje su pogođene poplavama.

20:23: SDA gubi pojedina mjesta gdje su njihovi kandidati vodili!

Iz SDA izbornog štaba je došlo do ažuriranja podataka, a samim time i do promjene prvobitnih rezultata glasanja. Prema trenutnim rezultatima, SDA vodi u sljedećim mjestima: Bosanski Petrovac, Gračanica, Jajce, Ključ, Visoko, Doboj-jug, Breza, Travnik, Tešanj, Maglaj, Trnovo (FBiH), Bugojno, Gornji Vakuf, Hadžići, Vogošća, Živinice, Kalesija, Busovača, Kakanj, Doboj-istok i Sapna.

- OGLAS -

20:18: Benjamina Karić vodi za 16% u općini Novo Sarajevo!

Muamer Bandić iz Stranke Za BiH i Benjamina Karić aktuelna gradonačelnica Sarajeva prema prvim rezultatima koje je prikupila centrala SDA vodiće mrtvu trku za mjesto načelnika Opštine Novo Sarajevo u Sarajevu. Prema rezultatima koje prikuplja SDA u ovom trenutku Karić je u blagom vodstvu u odnosu na Bandića.

- Advertisement -

Prema dosada prebrojanim glasovima, Karić je osvojila 1907 glasova, a Bandić 1797.

Novo Sarajevo - Avaz

20:15: Prema nezvaničnim rezultatima Adnan Bjelić je novi/stari gradonačelnik Srebrenika

Prebrojana je većina glasova u Srebreniku, te prema nezvaničnim rezultatima Adnan Bjelić je novi/stari gradonačelnik Srebrenika.

20:10: Nermin Muzur novi/stari načelnik općine Ilidža.

Muzur se oglasio na svom zvaničnom Facebook profilu gdje se zahvalio građanima Ilidže.

20:04: Prvi nezvanični rezultati glasanja u Opštini Novi Grad


Prvi rezultati glasanja tradicionlano se prikupljaju u izbornim štabovima stranaka. Sistem koji se ranije pokazao prilično sigurnim izvorom informacija o rezultatima nalazio se u centrali SDA.

Prema ovom izvoru Semir Efendić je na početku brojanja u ubjedljivom vodstvu u odnosu na svog protukanidata Mirzu Selimbegovića.

19:52: SDA objavila spisak općina u kojim vode njihovi kandidati!

SDA u svom izbornom štabu ažurira izborne rezultate, a prema prelimirnanim podacima, njihovi kandidati imaju prednost u sljedećim mjestima: Gračanica, Jajce, Visoko, Travnik, Doboj-jug, Ključ, Gornji Vakuf, Maglaj, Tešanj, Vogošća, Hadžići, Bugojno, Trnovo (FBiH), Sapna, Doboj-istok, Kakanj, Kalesija, Živinice i Busovača.

19:45: Pristižu prvi rezultati Lokalnih izbora u BiH

Prema trenutnim projekcijama u Tešnju prednost ima Suad Huskić (960 glasova), iza njega je Danijel Pašić sa 451.

U Bugojnu Mirza Idrizović i Edin Mašić imaju gotovo izjednačen broj glasova. Idrizović prema do sada izbrojanim glasovima ima 512, Mašić 493.

19:40: Američka ambasada o izborima: Građani zaslužuju da im je svaki glas prebrojan

“Svi građani BiH zaslužuju da znaju da je njihov glas prebrojan. Zamjenik šefa misije Daniel Koski posmatrao je danas zatvaranje biračkih mjesta u Vogošći. Mjere izbornog integriteta ključne su za slobodan, pošten i transparentan izborni proces”, navela ja američka ambasada u objavi na X-u.

19:24: Kada će održati izbori u Jablanici: “Materijal je sačuvan, čekamo upute CIK-a”

Predsjednik Općinske izborne komisije u Jablanici Sedin Lepara za N1 pojasnio kakve izborne procedure slijede u narednom periodu. 

“Izborni materijal stigao u Jablanicu. Izborni materijal je stigao na vrijeme prije sedam dana. Na sigurnom je i nije ugrožen. Nismo imali sve informacije. Naknadnim provjeravam smo utvrdili da je na sigurnom. Čekamo upute Centralne izborne komisije, da li ćemo ga transportovati u Sarajevo. Ne znamo, još uvijek čekamo upute”, kazao je Lepara.

“Ne znamo da li će situacija na terenu dozvoljavati da se izborni proces nastavi. Nadam se da će izborna komisija biti sa nama stalno u komunikaciji i da će odrediti tačan datum održavanja izbora.” 

19:14 SDA Stari Grad objavila je na društvenim mrežama kako su građani Mošćanice uhvatili na djelu Vedrana Dodika, nosioca liste stranka Rame Isaka “Snaga naroda”, da “kupuje glasove od građana Mošćanice za načelnika Irfana Čengića i za sebe i svoju listu”.

Nakon što su svojim očima vidjeli predmetno krivično djelo, isto su zadokumentovali i odmah pozvali policiju. Policijski službenici PU Logavina izašli su odmah na lice mjesta, te od prijavljenih lica uzeli izjavu.

19:00: Većina biračkih mjesta je zatvorena, građani danas izabrali vlast koja će ih voditi naredne četiri godine.

Centralna izborna komisija BiH je najavila da će u 21 sat održati konferenciju za medije gdje će se znati više informacija o izlaznosti. Do 15 sati je glasalo 34,98 posto birača, što je na nivou izlaznosti od općih izbora, ali manje od prethodnih lokalnih izbora.

18:30: Hadžiabdić: Narušavanje javnog reda u nekoliko izbornih jedinica i sumnje u određena krivična dijela

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da je na lokalnim izborima u BiH do 15 sati glasalo 34,98 glasača što je u rangu prethodnog izbornog ciklusa.

“Ono što je jako važno je da se odmah pozivaju nadležna tužilaštva po prijavama policije i da se u svakom slučaju u kojoj imamo sumnju da je izvršeno krivično dijelo vrše dalje radnje. Ovdje je riječ o problemima koji su se u toku dana desili. Po jedan slučaj, u Bratuncu gdje imamo sumnje na kupovinu glasova, u Tesliću sumnje u glasanje za drugog, u Kozarskoj Dubici uništavanje izbornih isprava, u Zvorniku prijetnje upućene na biračkom mjestu, a u Derventi je također došlo do uništenja izbornih isprava”, navela je Hadžiabdić na konferenciji za novinare.

“Što se tiče povreda na biračkim mjestima, za koje sam ranije rekla da su u prvom stepenu nadležne općinske odnosno izborne komisije, imamo informacije o 39 prijava. Radi se o tome da je dolazilo do kraćih prekida na pojedinim biračkim mjestima u pojedinim izbornim jedinicama, nakon čega je proces nastavljen. Uglavnom je proces prekidan ili zbog verbalnih ili fizičkih napada, problema sa posmatračima na nekoliko mjesta”, dodala je Hadžiabdić.

17:40: Supervizor Crischok: Odlično je što Distrikt učestvuje u pilot projektu biometrijske identifikacije

Supervizor za Brčko Luis Crischok posjetio je sjedište brčanske Izborne komisije i obišao neka od biračkih mjesta na području Brčko distrikta BiH.

“Prije svega ono što bi naglasio jeste da je do zatvaranja birališta ostalo još dva i po sata, pa bi pozvao sve koji dosad nisu glasali da iskoriste svoje demokratsko pravo, odnosno da glasaju. Takođe mogu iskazati svoje zadovoljstvo, odnosno reći da je odlično da je u Distriktu, na svim biralištima u primjeni nova tehnologija, odnosno da Brčko učestvuje u pilot projektu biometrijske identifikacije birača” – rekao je supervizor Crischok.

On je poručio da birači svojim glasanjem ne samo da učestvuju u pilot projektu primjene novih tehnologija na glasačkim mjestima, već na taj način podržavaju i poboljšanje integriteta izbornog procesa u Brčko distriktu i u cijeloj BiH.

17:15: Centralna izborna komisija je na konferenciji za medije saopćila da je izlaznost do 15 sati bila 34,98 posto. Usporedbe radi na prošlom izbornom ciklusu izlaznost je bila 35 posto.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić za medije je objavila sve informacije sa birališta i zahvalila je policijskih agencijama, koji redovno šalju informacije.

“Dobili 142 prijave za kršenje izborne šutnje.Što se tiče ostalih događanja, prema ocjeni CIK-a, ovo je dosta običan izborni dan. Imamo 39 prijava neregularnosti. Uglavnom je proces bio prekidan ili zbog verbalnih ili fizičkih napada, problema sa posmatračima na nekim mjestima. Na nekim mjestima je malo veća gužva, što pokazuje važan odziv birača. Ima problema s očitavanjem otiska prsta, naročito kod starijih osoba”, istaknula je Hadžiabdić.



- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA