20 C
Sarajevo
08.09.2024

Izrael počeo da vakciniše vojnike koji se bore u Gazi protiv dječje paralize

Izraelska vojska navela je da je počela vakcinisati svoje vojnike u Gazi protiv dječje paralize nakon što su zdravstvene agencije rekle da je virus otkriven na opkoljenom i bombardiranom gusto naseljenom području, javlja Al Jazeera.

Vojne vlasti su započele “široku operaciju vakcinacije za sve kopnene trupe, kako redovne tako i rezervne“, navodi se u saopštenju, bez navođenja brojke.

U saopštenju se navodi da je naređenje izdato nakon što je vojska izvršila testove uzoraka u Gazi gdje je većina stanovništva raseljena, a zdravstvena i sanitarna infrastruktura desetkovana ratom.

- OGLAS -

Agencije UN-a saopćile su ove sedmice da je Globalna laboratorijska mreža za poliomijelitis pronašla poliovirus tipa 2 u šest uzoraka okoliša prikupljenih 23. juna. Nisu prijavljeni slučajevi kod ljudi.

Izraelska vojska, u čijim je napadima na Gazu ubijeno skoro 39.000 ljudi, a ranjeno oko 90.000, saopćila je da također radi s drugim organizacijama na uzimanju vakcina za stanovništvo na toj teritoriji.

- Advertisement -

Veoma zarazni virus se prenosi putem kontaminirane vode ili oralnim kontaktom. Može uzrokovati paralizu i u ekstremnim slučajevima smrt.

Kako navodi Al Jazeera, u Gazi sada otpadna voda teče između šatora u mnogim kampovima za raseljene, a svježe vode je sve manje. Uz ograničeno gorivo, agencije za pomoć rijetko šalju kamione s vodom, a pumpe na bunarima se ne mogu koristiti. Mnogi ljudi su primorani da pređu velike udaljenosti kako bi dobili čistu vodu sa punktova koje su postavili volonteri.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA