15 C
Sarajevo
30.09.2024

Izrael ušao u Liban, premijer Mikati: Spremni smo na Rezoluciju 1.701

Pripadnici IDF-a ušli su u tunele Hezbollaha iskopane u blizini granice Libana i Izraela u sklopu priprema za kopnenu invaziju, javio je Wall Street Journal.

Izraelska vojska trenutno izvodi “ograničene prekogranične racije” kako bi prikupila informacije ili “umanjila Hezbollahove sposobnosti da napadne Izrael”.

Prema izvještaju Wall Street Journala, specijalne izraelske snage ušle su u mrežu podzemnih tunela za koje se smatra da ih je Hezbollah iskopao blizu tzv. Plave linije, koja razdvaja Izrael od Libana.

- OGLAS -

Šta je Rezolucija 1.701?

Libanska vlada spremna je u potpunosti provesti rezoluciju UN-a koja je imala za cilj prekinuti oružanu prisutnost Hezbollaha južno od rijeke Litani, kaže privremeni premijer Najib Mikati.

Mikati kaže da je Liban spreman u potpunosti provesti Rezoluciju 1.701 Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. i rasporediti libansku vojsku južno od rijeke, koja se nalazi 30 km od južne granice sa Izraelom.

- Advertisement -

Rezolucija 1.701 Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuje Hezbollahu održavanje vojne prisutnosti južno od Litanija.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant nagovijestio je danas da se IDF priprema za pokretanje kopnene ofenzive kako bi uklonio Hezbollah s graničnog područja i omogućio 60.000 raseljenih Izraelaca da se vrate kući u sjevernom Izraelu.

Mikati također kaže da su se on i predsjedavajući Zastupničkog doma Nabih Berri, saveznik Hezbollaha, složili da će se izbor novog predsjednika, koji će okončati gotovo dvogodišnju upražnjenost na vodećem mjestu, dogoditi tek nakon što zaživi potencijalni prekid vatre.

“Ograničena” kopnena operacija u Libanu?

Izrael je rekao SAD-u da planira “ograničenu” kopnenu operaciju u Libanu koja bi mogla početi “skoro”, objavio je Washington Post, pozivajući se na američkog zvaničnika.

Američki zvaničnik je za list rekao da će planirana kampanja Izraela biti “manja od njegovog posljednjeg rata protiv Hezbollaha 2006. godine” i da će se fokusirati na “čišćenje militantne infrastrukture duž granice kako bi se uklonila prijetnja izraelskim pograničnim zajednicama”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA