9 C
Sarajevo
29.10.2024

Izrael usvojio zakon kojim se UNRWA-i zabranjuje djelovanje unutar zemlje

Izraelski parlament usvojio je zakon koji zabranjuje agenciji UN-a za palestinske izbjeglice (Unrwa) da obavlja “bilo kakve aktivnosti” ili pruža bilo kakvu uslugu unutar Izraela.

Zakon je usvojen sa 92 glasa ZA, naprema 10 glasova protiv i stupit će na snagu 60 do 90 dana nakon što izraelsko ministarstvo vanjskih poslova obavijesti UN o tome.

Kako izvještava Tal Schneider iz Times of Israela, Izrael ima tri mjeseca da odredi sredstva i osoblje koje će preuzeti odgovornosti kojima trenutno upravlja UNRWA, uključujući istočni Jerusalim i Gazu, prenosi Guardian.

- OGLAS -

Glasanje o drugom zakonu kojim se podrazumijeva prekid diplomatskih odnosa s UNWRA-om također se očekuje kasnije tokom večeri.

Zakoni zabranjuju osoblju i pomoći koju pruža Agencija UN-a prolazak kroz teritorije Izraela. Iako tehnički ne zabranjuju rad UNRWA-e u okupiranim teritorijama poput Gaze i dijelova Zapadne obale koje kontroliše Palestinska samouprava, zakon će značajno otežati mogućnost agencije da odgovori na hitne situacije u ovim područjima.

- Advertisement -

UNRWA je već dugo meta kritika izraelske vlade, posebno nakon Hamasovog napada 7. oktobra, 2023.

UNRWA pruža obrazovanje, zdravstvene usluge i stručnu obuku za palestinske izbjeglice. Radi se o velikoj organizaciji koja djeluje na palestinskoj teritoriji i zapošljava 13.000 ljudi samo u Gazi.

Zabrana rada znači da UNRWA neće moći dostavljati pomoć Gazi, navodi Al Jazeera te dodaje da će 3 miliona Palestinaca ostati bez humanitarne pomoći, navodi Al Jazeera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA