17 C
Sarajevo
26.10.2024

Izraelske snage uhapsile svo muško medicinsko osoblje bolnice Kamal Adwan

Izraelska opsada sjeverne Gaze traje već 22 dana, a prema objavi ministarstva zdravlja enklave su sada izraelske snage uhapsile muško osoblje bolnice Kamal Adwan, javlja Al Jazeera.

“U ovom trenutku, izraelske snage su uhapsile svo muško medicinsko osoblje u bolnici Kamal Adwan, pored određenog broja ranjenih i bolesnih u bolnici. Žene su zatvorili u jednoj od prostorija u bolnici bez vode i hrane”, navodi ministarstvo.

“Apelujemo na sve međunarodne institucije i nadležne organe da hitno intervenišu kako bi zaštitili pacijente i medicinsko osoblje koje radi u bolnici”, dodaje se u saopštenju.

- OGLAS -

Kako prenosi CNN, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus rekao je u petak da je SZO izgubila kontakt sa osobljem bolnice Kamal Adwan, nazvavši razvoj događaja “uznemirujućim”.

Istog dana, šef Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk upozorio je da se na sjeveru Pojasa događa “jedan od najmračnijih trenutaka sukoba u Gazi” te da bi to moglo predstavljati “zločin protiv čovječnosti“.

- Advertisement -

CNN se obratio Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) za komentar, ali nije mogao odmah dobiti odgovor.

U saopćenju u petak, izraelska vojska je rekla da snage IDF-a djeluju oko bolnice Kamal Adwan “na osnovu obavještajnih informacija o prisustvu terorista i terorističke infrastrukture“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA