20.5 C
Sarajevo
27.10.2024

Izraelski ministar odbrane: Ne možemo ciljeve postići samo vojnim operacijama, potrebni su bolni ustupci

Izraelski ministar odbrane, Yoav Gallant, reako je na komemoraciji u Jerusalemu da neće biti moguće sve ciljeve u rati postići samo vojnim operacijama, te da će biti potrebni “bolni ustupci” kako bi se vratili taoci iz Gaze.

“Ne mogu se svi ciljevi postići samo vojnim operacijama… da bismo ispunili našu moralnu obavezu i doveli naše taoce kući, morat ćemo napraviti bolne ustupke“, rekao je Gallant.

Izvještava se da 97 od 251 taoca koje je Hamas oteo u napadima 7. oktobra prošle godine i dalje u Gazi, što uključuje i tijela najmanje 34 osobe za koje je IDF potvrdio da su poginule.

- OGLAS -

Gallant je također izjavio da Iran više ne može efikasno koristiti svog saveznika Hamas u Pojasu Gaze i libansku militantnu grupu Hezbollah protiv Izraela.

“Tokom protekle godine, sigurnosne snage predvođene Izraelskim odbrambenim snagama preokrenule su tok rata i postigle neviđene uspjehe na svim bojištima“, rekao je Gallant.

- Advertisement -

Gallant je izjavio da Hamas više ne djeluje kao vojna mreža u Gazi, dok su viša komanda Hezbollaha i većina njegovih raketnih kapaciteta uništeni. Rekao je da obje grupe “više nisu efikasni alati” koje Iran može koristiti.

Gallant je informisao svog američkog kolegu Lloyda Austina o “uspjehu” izraelskih zračnih napada na Iran i razgovarali su o “strateškim prilikama” koje su možda proizašle, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA