18 C
Sarajevo
28.10.2024

Južnoafrička Republika ima sveobuhvatne forenzičke dokaze koji dokazuju da je u Gazi počinjen genocid

Ministar vanjskih poslova Južnoafričke Republike Ronald Lamola izjavio je u ponedjeljak da imaju sveobuhvatne forenzičke dokaze koji će moći uvjeriti Međunarodni sud pravde (ICJ) da je zaista počinjen genocid u Gazi, javlja Anadolu.

Na brifingu za medije u glavnom gradu Pretoriji, zajedno s ukrajinskim kolegom Andrijem Sibihom, koji je u posjeti, Lamola je rekao da će Južnoafrička Republika kasnije danas Međunarodnom sudu pravde (ICJ) predati izvještaj protiv Izraela.

“Danas ćemo predati izvještaj u ime vlade Južnoafričke Republike. Očigledno, ne možemo otkrivati ​​forenzičke detalje, jer sud ima svoja pravila – izvještaj je povjerljiv” – rekao je.

- OGLAS -

Izvještaj sadrži više dokaza, sa “forenzičkim detaljima”, koji pokazuju da “ovo nije samo vjerojatan slučaj genocida, već da je zapravo genocid”.

Nakon podnošenja izvještaja, tuženi Izrael mora podnijeti kontraargumente do 28. jula sljedeće godine.

- Advertisement -

Južnoafrička Republika je podnijela tužbu za genocid protiv Izraela pred tribunalom sa sjedištem u Hagu krajem 2023. godine, navodeći da Izrael, koji bombarduje Pojas Gaze od prošlog oktobra, nije ispunio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Nekoliko zemalja, uključujući Turkiye, Nikaragvu, Palestinu, Španiju, Meksiko, Libiju i Kolumbiju, pridružilo se slučaju, koji je počeo javnim saslušanjima u januaru.

Tribunal je u maju naredio Izraelu da zaustavi svoju ofanzivu na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze. To je bio treći put da je 15-člano sudsko vijeće izdalo preliminarne naloge u cilju obuzdavanja broja poginulih i ublažavanja humanitarnih patnji u blokiranom Pojasu Gaze, gdje je ubijeno skoro 43.000 Palestinaca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA