17.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Kineski ambasador kritikovao Schmidtov izvještaj i rezoluciju o Srebrenici

Kineski ambasador Geng Shuang kritikovao je izvještaj visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta navodeći da pojedini detalji “ne odgovaraju činjenicama”. On je ocijenio kako i rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja bi se trebala naći pred generalnom skupštinom UN-a, “ne doprinosi pomirenju i harmoniji” u BiH i regiji.

Shuang je kazao da Schmidtovi navodi u izvještaju kako je vanjska politika Bosne i Hercegovine danas bolje usklađena nego ranije – ne odgovara činjenici navodeći kao argument da u vezi sa rezolucijom o Srebrenici nije bilo kolektivne odluke Predsjedništva BiH.

Također, kineski ambasador je zaključio kako “narodi u BiH trebaju nezavisno odlučivati o vanjskoj politici” i da “sistem visokog predstavnika i bonske ovlasti ne mogu biti trajna kategorija”.

- OGLAS -

Shuang je tokom debate u Vijeću sigurnosti kazao da rezolucija o genocidu u Srebrenici nije u skladu sa duhom pomirenja i harmonije među narodima u BiH i državama u regiji.

“Rezolucija nije dosljedna sa željom da se zadrži mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i nije u skladu sa prvobitnom svrhom pokazivanja jedinstva. Nadam se da će strane osnažiti komunikaciju kako bi pronašle odgovarajuće rješenje”, kazao je ambasador Kine.

- Advertisement -

Na kraju svoga obraćanja poručio je kako Kina podržava teritorijalni integritet i suverentitet BiH i da će nastaviti svoje opredjeljenje za izgradnju prijateljskih odnosa sa narodima u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA