18.8 C
Sarajevo
09.09.2024

Ko je investitor koji je Ibri Berilu “poklonio” apartman na Bjelašnici: Bavi se uzgojem peradi, finansirala ga i Vlada KS!

Adis Mulaosmanović, vlasnik firme Lok-pil d.o.o. iz Sarajeva poklonio je apartman Ibri Berilu, načelniku Općine Trnovo, a Berilo mu je zauzvrat omogućio da izgradi hotel na državnom zemljištu, u samo centru Bjelašnice, pokazala je istraga Tužilaštva KS.

Ovaj dvojac osumnjičen je za visoku korupciju i pod kontrolom je pripadnika SIPA-e.

Kako je ranije objavljeno, Berilo je sve pokušao sakriti. Na računu Mulaosmanovića kao i njegove sestre Edine Džigal i Berilove supruge, SIPA je jutros pronašla stotine hiljada maraka.

- OGLAS -

I dok se klupko oko Berila odmotava, svi se pitaju ko je Adis Mulaosmanović, sarajevski investitor koji gradi hotele na najboljim lokacijama na Bjelašnici i koji je potkupio Berila i općinsku administraciju.

Naime, Adis Mulaosmanović je vlasnik firme “Lok-pil” iz Trnova, tačnije firma je registrirana u Dejčičima. Prema dostupnim podacima ova firma se bavi uzgojem peradi.

- Advertisement -

No, zanimljivo je, ne nalazi se u registru poslovnih subjekata niti je moguće vidjeti osnivački kapital kao ni ko su ostali suvlasnici.

Prema dostupnim podacima, firma je osnovana 2.4.2015, a kao odgovorno lice navodi se jedino Mulaosmanović.

Zanimiljivo je da ovoga sarajevskog investitora uspješno finansira i Vlada KS, kroz poticaje za uzgoj i poljoprivredu.

Tako je, u aprilu ove godine Vlada KS, sa Nihadom Ukom na čelu prihvatila izvještaj Ministarstva privrede Kantona Sarajevo o realizaciji novčanih podsticaja u poljoprivredi na području Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

A na spisku kandidata koji su ostvarili pravo na novčani podsticaj u 2023. godini na području Kantona Sarajevo nalazi se i ime Mulaosmanovićeve firme.

Ova kompanija dobila je desetina hiljada maraka poticaja.

Radi se o više pojedinačnih uplata za tov piladi.

Radi se u uplatama u iznosima od 6.875 KM, pa 7. 380 KM. Ukupno je ova firma lani od Vlade KS i resornog ministarstva dobila 41.000 KM. Podaci su javno dostupni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA