10 C
Sarajevo
04.05.2024

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i ‘ušutila’ Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

Na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, koja je održana u ponedjeljak 22. aprila, došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom Vanesse Frazier s Malte.

Završila se tako što je Frazier lupila šakom o sto i “ušutila” Vučića.

Do verbalnog okršaja došlo je kad je predsjedavajuća sjednicom dala riječ predsjedniku Aleksadru Vučiću i napomenula da ima tri minuta za svoje izlaganje, kao što je ranije dogovoreno.

- OGLAS -

Vučić je, umjesto svog izlaganja, rekao da to nije dogovoreno i dodao: “Ali nema veze”, na šta mu je Frazier odgovorila da “jeste dogovoreno”.

Nakon što je predsjednik Srbije još jednom rekao “nije dogovoreno”, Frazier je reagovala udarajući šakom o sto. Rekla je da je to dogovoreno s njenom zamjenicom i da ne dozvoljava da ona bude predstavljena kao lažov.

Vanessa Frazier je stalna predstavnica Malte pri Ujedinjenim nacijama i karijerni diplomata iz te zemlje.

Diplomatsku karijeru je započela kao student diplomatije 1992. da bi dve godine kasnije bila izabrana za prvog sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova Malte zadužena za SAD, nakon čega je raspoređena u Odeljenje za Mediteran.

U Ujedinjenim nacijama izabrana je 2021. godine za predsjednicu Drugog komiteta UN, Ekonomskog i finansijskog komiteta. Ona je prva žena na poziciji stalnog predstavnika Malte pri Ujedinjenim nacijama.

Upravo se s Frazier Vučić sastao prije početka sjednice.

“Sa Vanessom Frazier o sjednici koju je zakazala za danas, a na kojoj ću se boriti za pozicije Srbije, poštovanje principa UN i međunarodnog prava. Istakao sam da je više nego ikada neophodno da UN raspravljaju o svim pitanjima u skladu sa načelima na kojima su zasnovane. Boriću se svim snagama za istinu, ali i da se ta istina glasno čuje u cijelom svijetu. Živjela Srbija!”, naveo je Vučić uoči sjednice, prenosi Radiosarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA