11 C
Sarajevo
24.10.2024

Kod četvero djece u bh. gradiću potvrđen virusni meningitis, panika među roditeljima

Kod četvero djece u Kotor Varoši potvrđen je virusni meningitis, zbog čega su mališani hospitalizovani u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, gdje primaju neophodnu terapiju i niko nije životno ugrožen.

Potvrdio je to direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić koji je rekao da je testirano petnaestak djece koja su se javila sa simptomima visoke temperature i povraćanjem.

“Virus je potvrđen kod troje djece iz vrtića i jednog osnovca. Nismo ništa prepustili slučaju, zato smo djecu poslali u UKC. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske su nam savjetovali da se higijena podigne na viši nivo, ali nije bilo preporuke da se škola ili vrtić zatvore”, rekao je Bibić, podsjetivši da se sve dogodilo polovinom prošle sedmice.

- OGLAS -

Naglašava da situacija nije alarmantna i da vjeruje da neće doći do epidemije.

Bibić je istakao da pedijatrijska služba Doma zdravlja prati situaciju te da su i ljekari u Službi hitne pomoći dobili instrukcije kako da postupaju ukoliko se javi neko sa simptomima koji bi mogli ukazivati na ovo virusno oboljenje.

- Advertisement -

Vršilac dužnosti direktora vrtića “Larisa Šugić” u Kotor Varošu Biljana Lukić kazala je da je o svemu obavijestila Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Kod troje djece iz starije vrtićke grupe potvrđen je virusni meningitis. Hvala Bogu, djeca su dobro. Redovno dezinfikujemo prostor, provjetravamo i preduzimamo sve što možemo, ali panika se proširila među roditeljima, tako da veoma malo djece dolazi u vrtić”, rekla je Lukić, pišu Nezavisne.

Direktor kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” Dušan Petrušić rekao je da je oboljelo jedno dijete u prvom razredu.

“Od resornog ministarstva sam zatražio uvođenje nastave na daljinu za taj razred iz preventivnih razloga, dok prođe period inkubacije od 15 dana, pa vidjećemo kakav će biti njihov odgovor”, rekao je Petrušić.

Šta je virusni meningitis?

Najčečšće oboljevaju djeca do pete godine života. Oboljevaju najčešće feko-oralnim putem. Što se tiče perioda u kome djeca najčešće oboljevaju to je ljeto i rana jesen. Više od 90% virusnih meningitisa uzrokovano je upravo enterovirusima.

Enterovirusi se šire (prenose) na različite načine:

  • Fekalno-oralnim putem, gutanje hrane ili vode kontaminirane stolicom enterovirusom zaražene osobe.
  • Dodirivanje rukama kontaminirane površine (pljuvačkom zaražene osobe ili kapljicama koje se izbacuju kada zaražena osoba kiše ili kašlje) enterovirusom i zatim dodirivanjem usta.
  • Udisanjem enterovirusom kontaminiranih kapljica u vazduhu

Virus u organizam ulazi preko sluznice disajnog ili probavnog sistema, gdje se prvo umnožava  u limfnom tkivu, da bi zatim prešao u krv. Kad se to desi prvo se javljaju nespecifični simptomi poput povišene temperature, malaksalosti, opšteg lošeg osjećanja, bola u grlu koji traju oko 3 dana da bi zatim virus putem krvi dospio u moždane opne (moždanice) gdje izaziva upalu. Tada se javljaju tipični simptomi meningitisa: izrazita glavobolja, mučnina, povraćanje, ukočenost vrata, osjetljivost na svjetlost, bolovi u mišićima. Kod težih slučajeva može doći do poremećaja svjesti, dok mala djeca imaju nespecifične simptome poput razdražljivosti, plačljivosti, povraćanja, odbijanja hrane, povišene temperature, grčeva…

Međutim, uglavnom nema pretjeranog razloga za paniku. Virusni meningitis je bolest obično blagog toka  i kratkog trajanja, a teški oblici i smrt pacijenata su rijetka pojava. Potrebna je hospitalizacija, ali samo radi nadzora nad oboljelim i potvrde dijagnoze koja se postavlja na temelju kliničke slike i nalaza. Većina pacijenata se u potpunosti oporavi otprilike nakon 7 dana.

Enterovirusne infekcije spriječavaju se prvenstveno dobrim higijenskim navikama (poput čestog i temeljitog pranja ruku, posebno nakon promjene pelena ukoliko imate bebu).

Virusni meningitis ne treba vezivati isključivo za ljeto, ali se tada najčešće javlja.

Zaključak je da je virusni meningitis mnogo blaža varijanta od one bakterijske (gnojgne) upale koja može završiti fatalnim ishodom po mališane.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA