18 C
Sarajevo
03.10.2024

Konaković: Vulin nije jedini, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman

"To je zaslužio, a zbog negiranja genocida treba ga i procesuirati po zakonima Bosne i Hercegovine."

Nakon što se potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin nije pojavio u Prebilovcima kod Čapljine jer mu nije bilo dozvoljeno da helikopterom dođe u Bosnu i Hercegovinu, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH je poručio da nije dobrodošao u BiH i da je navikao na mekane stavove. Nešto kasnije Konaković se ponovo oglasio na društvenim mrežama i pojasnio zbog čega je Vulinu zabranjen ulazak u BiH.

Vulin je jučer, između ostalog, poručio da niko iz Vijeća ministara BiH nije bio u mogućnosti da potpiše dozvolu za prelet srpskog državnog aviona.

“Prelet preko BiH nije zabranjen, već su mudro ćutali sat vremena pred let, a onda su rekli u Ministarstvu Edina Forta, kako nema niko da potpiše prelet jer su svi na godišnjem odmoru. Čak nisu smjeli ni da kažu da je zabranjeno”, rekao je Vulin na TV Pink.

- OGLAS -

Sada je Konaković pojasnio o čemu je zapravo riječ.

“Vulin negira genocid, vrijeđa žrtve i njihove porodice, podriva suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, najavljuje nove ratove i stvaranje “srpskog sveta”, širi i živi velikosrspku ideju koja podrazumjeva prekrajanje granica, stipendira studentice koje veličaju ratne zločince, na crnoj je listi USA i glavni promotor malignog utjecaja Rusije na ovim prostorima i još mnogo toga lošeg.

- Advertisement -

U našoj domovini kompleksnog uređenja kojeg nam je donio Dejton teško mu je zabraniti ulazak trajno, a to je zaslužio, a zbog negiranja genocida treba ga i procesuirati po zakonima Bosne i Hercegovine.

Nemam nikakvu nadležnost da mu zabranim ulazak, nemam nadležnost nad vojnim i policijskim letjelicama, al’ u ovom slučaju za njegov dolazak trebala je moja saglasnost.

Sve dok ne pokaže poštovanje prema našoj domovini neću mu potpisati saglasnost za ulazak, kad god sam za to nadležan.

I ne samo njemu, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman.

Poštujem sve one koji poštuju nas, a one koji ne poštuju Bosnu i Hercegovinu tri puta više ne poštujem” – poručio je Konaković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA