16.6 C
Sarajevo
07.07.2024

Konferencija u Sarajevu: BiH mora prihvatiti evropske vrijednosti i sve zakone da bi bila članica EU

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine organizovali su u četvrtak konferenciju pod nazivom “Uloga parlamenata u procesu pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine u EU”.

U fokusu konferencije koja se danas održava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH je iskustvo zemalja u regiji u procesu pregovora o članstvu u EU i ulozi parlamenata, te o usklađivanju zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom Evropske unije.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je uoči konferencije da je uloga parlamenata u procesu evropske integracije izuzetno važna i nezamjenjiva.

- OGLAS -

“Tome smo svjedočili i vidjeli iz primjera svih zemalja, posebno onih koje su postale članice Evropske unije u procesu predzadnjeg proširenja i našeg susjeda Republike Hrvatske koja je u procesu zadnjeg proširenja pristupala Evropskoj uniji. Imali su vrlo jasan plan, vrlo jasnu strategiju i kauzalnu povezanost sa onim što je radila izvršna vlast”, rekao je Zvizdić.

Dodao je da je kako bi put BiH prema EU-u išao željenom dinamikom potrebna pozitivna politička volja, bh. konsenzus da zemlja želi postati članica EU-a i iskreno opredjeljenje, a ne deklarativno, ka evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

“Potrebno je da svi u Bosni i Hercegovini razumiju da prihvatanje pravne stečevine Evropske unije ne znači balkansko razmatranje zakona i prilagođavanje evropskih zakona takozvanim specifičnostima Bosne i Hercegovine ili Zapadnog Balkana. Jer ne može jedan zakon važiti u Bosni i Hercegovini, a sasvim drugi u Evropskoj uniji”, rekao je Zvizdić i dodao:

“Moramo prihvatiti evropske vrijednosti da bi bili u potpunosti punopravna članica Evropske unije, a to znači prihvatanje i svih zakona, vladavine prava i kompletnog sistema koji ovome trenutku standard u Evropskoj uniji.”

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik bloka u BiH Johann Sattler istakao je da Evropska unija nije “bankomat gdje se podiže keš, već unija vrijednosti.”

“Evropska unija jeste izgrađena na ruševinama Drugog svjetskog rata, ali ove vrijednosti su zapravo bile temelj za razradu procesa evropskih integracija. Naravno da tu postoji značajan ekonomski dio pomoći, podrška koja se pruža, ali vrijednosti su te koje dolaze na prvo mjesto”, rekao je Sattler.

Dodao je da zakonodavna tijela imaju ogromnu ulogu u procesu EU integracija, prije svega kroz svoju zakonodavnu funkciju usvajanja propisa i akata, kao i standarda EU-a.

“Ta uloga je ključna imajući u vidu ogroman broj akata, a govorimo o preko deset hiljada propisa i akata koji će se preuzimati u domaći pravni sistem. Drugo, parlamenti imaju itekako važnu ulogu u smislu nadzora kojeg vrše u procesu pregovora”, kazao je Sattler.

Istakao je da je naredni korak, odnosno održavanje međuvladine konferencije između EU i BiH “itekako izvodljivo do kraja godine pod uslovom da se ponovo pokrene dinamika i aktivnost.”

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zdenko Ćosić kazao je da na današnjoj konferenciji očekuju raspravu i pokušaj definiranja uloge parlamenata u pregovaračkom procesu.

“Današnja konferencija će imati dimenziju plus, a to je da je regionalnog karaktera. Na konferenciji ćemo razmijeniti mišljenja i čuti iskustva zemalja iz regije koje imaju iste ambicije kao BiH. Obratiće se predstavnici parlamenata Srbije, Crne Gore te ćemo čuti iskustva Hrvatske, koja je pregovarački proces završila i koja je punopravna članica EU-a. Možemo učiti jedni od drugih, učiti razmjenjivati iskustva, učiti na postignućima ali i greškama. Svi imamo svoje posebnosti i mi u BiH trebamo izgrađivati svoj model, obrazac koji će odgovarati našoj ustavnoj konstrukciji, našim političkim naslijeđima, iskustvima, našem institucionalnom poretku”, rekao je Ćosić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA