16 C
Sarajevo
24.10.2024

Macron najavio da će Francuska poslati Libanu pomoć od 100 miliona eura

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u četvrtak da će njegova zemlja podržati Liban sa 100 miliona eura, dok je Pariz domaćin konferencije o pomoći s velikim finansijskim ciljevima, ali slabim diplomatskim izgledima.

“Rat mora završiti što je skorije moguće, mora postojati prekid vatre u Libanu” – izjavio je Macron sjedeći uz premijera te zemlje Najiba Mikatija.

Šef libanske vlade zauzvrat je pozvao međunarodnu zajednicu “da bude jedinstvena i podrži napore da se provede trenutni prekid vatre”.

- OGLAS -

Francuska je postavila cilj prikupljanja pola milijarde eura pomoći za Liban, 100 miliona više od prvobitnog apela UN-a.

Osim svog finansijskog doprinosa, Macron je kazao da će Pariz “pridonijeti opremanju libanske vojske” za ponovno uspostavljanje kontrole nad jugom zemlje u skladu s rezolucijom 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, koja je zapečatila kraj posljednjeg rata između Izraela i Hezbollaha 2006.

- Advertisement -

Pariz također traži povećanje humanitarne pomoći za zemlju s kojom ima istorijske veze i koja ima veliku dijasporu u Francuskoj.

Najnoviji sukob između Izraela i libanskog Hezbollaha do sada je odnio više od 1.550 života, sudeći po evidenciji AFP-a evidenciji temeljenoj na službenim brojkama, i raselio 800.000 ljudi prema podacima UN-a.

Izrael je krajem septembra pokrenuo kopnenu ofanzivu protiv Hezbollaha koji uživa podršku Irana u južnom Libanu, nakon što su godinu dana razmjenjivali vatru preko granice nakon Hamasovog napada 7. oktobra 2023.

“Hezbollah mora prestati sa svojim provokacijama i neselektivnim napadima protiv Izraela” – kazao je Macron.

Izrael, međutim, iz iskustva zna da njegovi vojni uspjesi ne predstavljaju nužno pobjedu u Libanu, dodao je Macron.

Izrael je posljednjih sedmica eliminirao vođe Hezbollaha.

– Nisam siguran da možete braniti civilizaciju sijući sami barbarstvo – izjavio je.

Nade u diplomatski napredak u Parizu mogle bi biti osujećene nedolaskom Irana i Izraela, koji nisu bili među 70 zemalja i 15 pozvanih međunarodnih organizacija, dok je SAD predstavljao samo zamjenik državnog sekretara Antonyja Blinkena.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA