17.7 C
Sarajevo
10.09.2024

Macron, Scholz i Starmer pozvali na prekid vatre u Gazi, poručili Iranu da ne eskalira tenzije u regiji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i premijer Velike Britanije Keir Starmer u zajedničkoj izjavi za medije su pozvali na prekid vatre u Gazi pritom pozivajući Hamas na oslobađanje talaca i na nesmetanu isporuku humanitarne pomoći.

Dalje su u saopćenju naveli da kao lideri ove tri zemlje podržavaju pojačani pritisak SAD-a, Katara i Egipta da se postigne sporazum o okonačanju desetomjesečnog rata Izraela i Hamasa.

“Slažemo se da daljeg odlaganja ne može biti. Radili smo sa svim stranama na sprečavanju eskalacije i nećemo štedjeti napore da smanjimo tenzije i pronađemo put do stabilnosti. Borbe se sada moraju okončati, a svi taoci koje Hamas još uvijek drži moraju biti oslobođeni. Građanima Gaze je potrebna hitna i nesmetana isporuka i distribucija pomoći”, istakli su.

- OGLAS -

Navode da su duboko zabrinuti zbog pojačanih tenzija u regiji i ujedinjeni u posvećenosti deeskalaciji i regionalnoj stabilnosti.

“U tom kontekstu, a posebno, pozivamo Iran i njegove saveznike da se suzdrže od napada koji bi dodatno eskalirali regionalne tenzije i ugrozili mogućnost dogovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca. Oni će snositi odgovornost za radnje koje ugrožavaju ovu priliku za mir i stabilnost. Nijedna zemlja ili nacija neće imati koristi od dalje eskalacije na Bliskom istoku”, poručili su.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA