13.8 C
Sarajevo
07.07.2024

Magazinović o prevarama na tenderima: Za ovo se zna godinama, uzimaju ogromne sume

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP) ukazao je na praksu kojom kompanije prolaze na tenderima i onda prave štetu budžetu.

“Postoje slučajevi gdje je na tenderu za kupovinu avio karata pobijedila firma koja je ponudila cijenu svojih usluga (provizije) od samo 1 pfening po avio karti.

To znači npr. da se oni obavezuju da će za instituciju kupiti 100 avio karata i za to naplatiti proviziju od samo 1 KM.

- OGLAS -

Kako to izgleda u stvarnosti? Nerealno niskom cijenom usluge dobiju posao kupovine avio karata, a onda kada su jedini koji mogu kupiti karte ‘lupaju’ cijene i uzimaju ogromne sume novca. Kako se to zove?

Za ovo se zna godinama, a slabo se šta poduzimalo. Valjda što je budžetski novac pa se ne sekiraju što ga neko bukvalno uzima pred očima svih. Dokumentovao sam i dokazao da se radi o ogromnim sumama. Angažovali smo državnu reviziju koja je također evidentirala nepravilnosti.

- Advertisement -

Predstavnički dom Parlamenta BiH je usvojio zaključak koji sam predložio, a kojim se obavezuje Agencija za javne nabavke da izradi izmjene Zakona o javnim nabavkama kojima će spriječiti krađu budžetskog novca putem kupovine avio karata”, objavio je Magazinović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA