11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Majke Srebrenice: Zahtjevamo hitnu reakciju OHR-a, Srbija je prekršila Dejtonski mirovni sporazum

Nakon što su u Bratuncu i Prijedoru defilirali vojnici Vojske Srbije oglasile su se članice udruženja Majke Srebrenice.

“Zbog prisustva Vojske Srbije a koja nema dozvolu Predsjedništva Bosne i Hercegovine a pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici zahtjevamo hitnu reakciju OHR-a jer ne znamo da li smo sigurni, da li je ovo poruka prijetnje da oni mogu doći kad žele i gdje žele.” poručile su. 

“Vojska Srbije se nalazi na teritoriji suverene Bosne i Hercegovine, mi kao i te 1995. trebamo čekati na svojim pragovima da nas ubijaju, tjeraju i siluju dok čitav svijet šuti. Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih institucija i međunarodne zajednice. Pitamo da li bi bilo normalno da strana vojska bez dozvole ulazi na teritoriju Njemačke, Francuske ili bilo koje države i da li bi se to okarakterisalo kao agresija.  Da li smo sigurni u svojim kućama i da li možemo ukopati svoje najmilije?” upitale su Majke Srbrenice pozivajući na reakciju međunarodnih insititucija. 

- OGLAS -

Majke Srebrenice kazale su i da je Srbija prekršila Dejtonski mirovni sporazum.

“Srbija i njen predsjednik su prekršili Dejtonski sporazum. Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere koji su zaduženi za nadziranje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da poduzmu sve potrebne radnje i direktno kazne one koji su izvršili ponovnu vojnu agresiju na BiH.” kazale su,

- Advertisement -

Podsjetimo, u Bratuncu i Prijedoru u okviru manifestacija obilježavanja stradanja Srba na Kozari i podrinju defilirali su vojnici Vojske Srbije.

Njihovo pojavljivanje izazvalo je žestoke reakcije naročito nakon što je saopšteno da nemaju dozvole Predsjedništva BiH niti ministarstva odbrane da borave na teritoriji naše zemlje,

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA