16.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Ministarstvo sigurnosti negira da su u BiH obučavani državljani Moldavije

Ministarstvo sigurnosti BiH je demantovalo i odbacilo navode koji se odnose na navodnu obuku moldavskih državljana u BiH. 

Tvrde da nisu stigli nikakvi zvanični upiti od moldavskih vlasti, niti da su im dostavljeni bilo kakvi dokazi koji bi potvrdili navedene tvrdnje. 

“Spominjanje Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu očigledno je pokušaj manipulacije u jeku uzavrele političke kampanje u Moldaviji, koja 20. oktobra bira predsjednika Republike. Posebno ističemo da se Bosna i Hercegovina namjerno stavlja u ovaj kontekst jer je država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Zbog toga je pogodna određenim centrima za plasiranje ovakvih konstrukcija na njen račun” – saopćeno je iz Ministarstva.

- OGLAS -

Naglasili su da je stav Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine neutralna politika.

“Ministarstvo sigurnosti ne bi tolerisalo i neće tolerisati pojave bilo kakvih kampova za obuku, ma za čije interese radili. Sama činjenica da su ovakvi medijski navodi posljedica političkih interesa i kampanje, a ne postojanja bilo kakvih kredibilnih informacija o umješanosti Bosne i Hercegovine u rušenje stabilnosti Moldavije, potvrđuje da je riječ o pokušaju destabilizacije međunarodnih odnosa. Ministarstvo poziva sve medije i nadležne organe na odgovorno izvještavanje i verifikaciju informacija prije objave, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija koje mogu imati negativne posljedice po međunarodne odnose” – zaključuju u saopćenju.

- Advertisement -

Podsjećamo, moldavska policija je u četvrtak saopćila da su otkrili program u kojem su stotine njihovih građana odvođene u Rusiju kako bi prošli obuku za izazivanje nereda. Istakli su da su od njih neki prošli obuku u kampovima povezanim s privatnim vojnim kompanijama na teritoriji BiH i Srbije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA