17.7 C
Sarajevo
28.10.2024

Ministarstvo zdravstva Gaze pozvalo stanovništvo s hirurškim vještinama da se pridruže bolnici Kamal Adwan

Ministarstvo zdravstva u Gazi pozvalo je sve koji imaju hirurške vještine da se pridruže bolnici Kamal Adwan u sjevernoj Gazi kako bi “pomogli spasiti što više ranjenih i pacijenata”, nakon što je izraelski napad na ovu ustanovu ostavio nedostatak zaliha i osoblja. UN-ova agencija je upozorila da je “cjelokupno stanovništvo” sjeverne Gaze u “smrtnoj opasnosti”.

“Ministarstvo hitno poziva međunarodne organizacije da hitno pošalju hirurške timove u bolnicu”, dodaje se.

Ministarstvo je objasnilo da je bolnica ostala bez većine svog medicinskog osoblja, optužujući izraelske snage da su ili zatvorile ili protjerale većinu doktora iz te ustanove. Rečeno je da trenutno “samo jedan pedijatar ostaje u bolnici za sve specijalnosti”.

- OGLAS -

Izraelski vojni zvaničnik rekao je u ponedjeljak da su trupe izvršile raciju u bolnici Kamal Adwan prošle sedmice nakon “značajnih borbi” koje su se vodile oko bolnice. On je rekao da nije bilo vatrenih okršaja unutar bolnice, ali da su vojnici pronašli oružje i municiju u krugu bolnice.

Tokom te operacije, zvaničnik je rekao da je ID zadržala “više od 100 Hamasovih terorista”. CNN, koji je prenio informaciju, nije mogao neovisno potvrditi tvrdnju.

- Advertisement -

Najmanje 30 osoba koje su bile zadržane u bolnici bile su medicinsko osoblje, prema neprofitnoj organizaciji MedGlobal i palestinskom ministarstvu zdravstva.

UN-ova agencija: “Cjelokupno stanovništvo” sjeverne Gaze “u smrtnoj opasnosti”

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova kaže da je “cijelo stanovništvo sjeverne Gaze u smrtnoj opasnosti”, dok Izrael nastavlja intenzivne vojne operacije u tom području.

“Navodno je ubijeno na stotine Palestinaca. Deseci hiljada ponovno su bili prisiljeni pobjeći”, rekla je u izjavi vršiteljica dužnosti podsekretarice glavnog sekretara za humanitarna pitanja i koordinatorica hitne pomoći Joyce Msuya. “Bolnice su pogođene, a zdravstveni radnici privedeni. Skloništa su ispražnjena i spaljena. Prve hitne službe spriječene su u spašavanju ljudi ispod ruševina. Porodice su razdvojene, a muškarce i dječake odvoze kamioni”.

Msuya dodaje da se “ne može dopustiti da se nastavi ono što izraelske snage rade u opkoljenom sjevernom pojasu Gaze”.

“Takvo očito nepoštivanje osnovne ljudskosti i zakona rata mora prestati”, dodala je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA