13.8 C
Sarajevo
29.09.2024

Nakon pokušaja atentata: Povećane šanse za pobjedu Trumpa na predsjedničkim izborima

Pucnjava na predizbornom skupu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa povećavala je njegove izglede da ponovno postane predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Tramp je u subotu upucan u uho na skupu u Pennsylvaniji, što vlasti tretiraju kao pokušaj atentata dok su pucnjave tržišta reagirala na izglede Trampovog reizbora jačanjem dolara, a taj bi se trend mogao nastaviti.

Prva pucnjava na američkog predsjednika ili stranačkog kandidata od pokušaja atentata na republikanskog predsjednika Ronalda Reagana 1981. godine mogla bi utjecati na izborni dvoboj 5. novembra između republikanca Trampa i aktuelnog predsjednika, demokrata Džo Bajdena (Joe Biden).

- OGLAS -

“Koliko se sjećamo, Reaganova popularnost je porasla za 22 postotna boda u anketama nakon pokušaja atentata. Izbori će vjerovatno biti uvjerljiva pobjeda (Trampa). To potencijalno smanjuje neizvjesnost” – rekao je Nik Feres (Nick Ferres), glavni investicijski direktor u Vantage Point Asset Managementu.

Nakon nastupa protiv Trampa u predsjedničkoj debati prije dvije sedmice, Bajden se suočava sa sve većim sumnjama donatora, pristaša i kolega demokrata u njegovu sposobnost da pobijedi Trampa i drži korak sa zahtjevnošću posla.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA