13.8 C
Sarajevo
19.09.2024

Namamili ga u zamku: Hamas se brutalno osvetio izraelskom pukovniku koji je proširio lažnu vijest da je ubijeno 40 beba

Pukovnik izraelske vojske (IDF) Golan Vach teško je ozlijeđen u Hamasovoj akciji u centralnoj Gazi. Kako javlja libanska televizija Al Mayadeen, pukovnik Vach proboden je metalnom šipkom i nalazi se u kritičnom stanju nakon što se na njega urušio minirani tunel u Gazi.

Pozivajući se na palestinsku agenciju Quds News Network, libanonski kanal navodi da je Hamas namamio grupu pripadnika IDF-a na čelu s pukovnikom Vachom da uđu u minirani tunel, te ga je potom detonirao.

Rečeni pukovnik Vach postao je međunarodno poznat nakon Hamasovog napada na izraelske vojnike i civile 7. oktobra prošle godine, kada je lažno tvrdio da je lično vidio kako pripadnici Hamasa ubijaju i dekapitiraju 40 izraelskih beba u kibucu Kfar Aza.

- OGLAS -

“Lično sam nosio obezglavljenu bebu” – rekao je tada Vach novinarima kojima je izraelska vojska dopustila ulazak u kibuc.

Tu je vijest, bez ikakve provjere, prenijela izraelska novinarka Nicole Zedeck, reporterka informativnog kanala i24 iz Tel Aviva. Tokom svog javljanja uživo, Zedeck je ustvrdila da ju je komandant izraelske jedinice obavijestio da je u Kfar Azi pronađeno 40 mrtvih beba, od kojih su nekima „teroristi odrubili glave”.

- Advertisement -

Njen izvještaj brzo je postao viralan u svjetskim medijima, posebno zapadnim, te je poslužio kao propagandni alat s namjerom da se opravda potonja brutalna izraelska agresija na Pojas Gaze, koju mnogi smatraju genocidnim ratom protiv palestinskog naroda.

Tu lažnu priču, koju su konstruirali pukovnik Vach i novinarka Zedeck, demantirali su preživjeli izraelski doseljenici u Kfar Azi, kao i ostali novinari koji su bili u obilasku kibuca. Jedan od njih bio je i izraelski novinar i fotoreporter Oren Ziv, koji je odmah negirao izvještaje da „Hamas odrubljuje glave djeci”.

“Tokom obilaska (kibuca) nismo vidjeli nikakve dokaze o tome, a glasnogovornik vojske ili zapovjednici također nisu spominjali takve incidente” – napisao je tada Ziv platformi X.

Nadalje, izraelski list Haaretz objavio je da je tog dana ubijeno samo jedno dijete do tri godine, 10-mjesečna djevojčica Mila Cohen, koja je stradala u kibucu Be‘eri, a iskazi preživjelih žitelja kibuca sugerirali su da je ubijena u „prijateljskoj vatri” od strane izraelske vojske, u sklopu direktive Hanibal koja uključuje ubijanje izraelskih civila kako bi se spriječilo njihovo zarobljavanje, piše Slobodna Dalmacija.

Hamas je tada izdao saopćenje u kojem je negirao izmišljene medijske narative, od kojih je posljednja tvrdnja da su ubijali i odrubljivali glave djeci.

Zapadni mediji 

“Neki zapadni mediji promoviraju neutemeljene optužbe i neprofesionalno usvajaju cionistički narativ koji je pun laži” – poručili su tada iz Hamasa, a čak je i glasnogovornik IDF-a izjavio za agenciju Anadolija da Izraelci „nemaju informacija u vezi s Hamasovim odrubljivanjem glava bebama”.

Pa ipak, lažna priča o ubijenim i dekapitiranim bebama obišla je svijet, te ju je u prvom trenutku usvojio čak i predsjednik SAD-a Joe Biden, rekavši da je vidio fotografije obezglavljenih beba, nakon čega su iz Bijele kuće demantirali tu tvrdnju, pojasnivši da se predsjednikov komentar temeljio na novinskim izvještajima i tvrdnjama izraelskih dužnosnika.

“Glasnogovornik Bijele kuće kasnije je pojasnio da američki dužnosnici i predsjednik nisu vidjeli slike, niti su nezavisno potvrdili takve izvještaje” – objavio je tada The Washington Post.

Međutim, Bajdenove tvrdnje u međuvremenu su osvanule na naslovnim stranicama zapadnih novina, a lažni izvještaji o odrubljenim glavama beba naveliko su citirani kao opravdanje za osvetničke napade i kolektivno kažnjavanje civila u Gazi.

Ta lažna priča, koju je pokrenuo pukovnik Golan Vach, traje do danas. Iako su ti izvještaji u međuvremenu opovrgnuti, izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u nedavnom je obraćanju u američkom Kongresu ponovio tu lažnu tvrdnju o „bebama koje je ubio Hamas”, a američki zastupnici na te su Netanjahuove riječi reagirali kao da je izrekao istinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA