15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Nesvakidašnji intervju: Musk se dodvoravao Trumpu, on mu javno ponudio posao savjetnika

Trump je dobio veliku platformu za iznošenje ideja, a Elon Musk veoma javni razgovor za posao.
Musk, najbogatija osoba na svijetu, koji je uoči izbora 2020. godine podržavao aktuelnog predsjednika, demokratu Joea Bidena, u međuvremenu je prešao u Trumpov tabor te je uvodni dio “razgovora” posvetio hvaleći Trumpovu “hrabrost” tokom atentata na njega 13. jula u Butleru u saveznoj državi Pennsylvaniji kada ga je metak pogodio u uho.

Na platformi X američki milijarder Elon Musk je u intervjuu ugostio Donalda Trumpa. 

Razgovor je kasnio više od 40 minuta, a Musk je kazao da je ta društvena mreža bila pod jakim hakerskim napadom.

Intervju je bio zakazan za 2 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu, odnosno u 20 sati po vremenu na istočnoj obali SAD-a, ali nakon što se prijavilo nešto više od 100.000 korisnika došlo je do tehničkih problema koji su uzrokovali kašnjenje.

- OGLAS -

“Čini se kako se radi o masovnom DDOS napadu na X. Radimo na tome da ga ugasimo. U najgorem slučaju, krenut ćemo s manjim brojem slušatelja uživo i zatim emitirati neuređenu snimku odmah po završetku”, objavio je Musk tokom otklanjanja problema dodavši kako je tokom priprema njegova platforma mogla podržati oko osam miliona istovremenih prijava.

Kada je intervju napokon započeo, brojač prijavljenih na X-u pokazivao 1,3 miliona prijava, a bivši je predsjednik na trenutke zvučao kao da šuška pa su neki od slušatelja komentarisali da zvuči kao lik iz crtića, dok su drugi sugerisali kako bi se moglo raditi o kompresiji zvuka.

- Advertisement -

Musk, najbogatija osoba na svijetu, koji je uoči izbora 2020. godine podržavao aktuelnog predsjednika, demokratu Joea Bidena, u međuvremenu je prešao u Trumpov tabor te je uvodni dio “razgovora” posvetio hvaleći Trumpovu “hrabrost” tokom atentata na njega 13. jula u Butleru u saveznoj državi Pennsylvaniji kada ga je metak pogodio u uho. Trump je uzvratio kako se namjerava vratiti u Butler na predizborni skup u završnici kampanje u oktobru.

U nastavku je Trump ponovio svoje brojne pretjerane tvrdnje poput one kako Rusija ne bi napala Ukrajinu da je on ostao na dužnosti predsjednika, hvalio je ruskog predsjednika Vladimira Putina, kineskog predsjednika Xija Jinpinga i vođu Sjeverne Koreje Kima Jong Una, redom autoritativne vlastodršce, rekavši kako su oni “vrh”.

Također, Trump je izrazio ljutnju što je aktuelna potpredsjednica Kamala Harris postala kandidatkinja Demokrata na skorašnjim izborima umjesto predsjednika Joea Bidena koji je povukao svoju kandidaturu kazavši kako se radi o “državnom udaru”.

“Otkako je čitava ova prevara počela, ona nije dala niti jedan intervju”, rekao je Trump koji je nakon te promjene izgubio svu prednost koju je imao u anketama.

Trump je pohvalio Muska i zbog načina na koji je ovaj otpustio radnike u svojim kompanijama.

“Ti si najbolji rezač. Mislim, vidi što si napravio. Uđeš, pitaš: ‘Želite dati otkaz?’ Oni krenu u štrajk – neću imenovati o kojoj se kompaniji radi – a onda ti kažeš: ‘U redu, svi ste vi bivši'”.

Razgovor je nastavljen temom oko koje se sagovornici nisu saglasni, a to su klimatske promjene.

Musk je rekao da želi osmisliti pozitivnu budućnost i govorio o borbi protiv globalnog zatopljenja i porasta nivoa mora. 

Govorio je o prelasku na obnovljive izvore energije, a Trump je okrenuo temu i kazao da najveća prijetnja nije globalno zatopljenje, nego nuklearno zagrijavanje, na šta se Musk nasmijao.

Dodao je da pet zemalja koristi nuklearnu energiju, iako ih je zapravo devet, a to su: SAD, Velika Britanija, Izrael, Francuska, Rusija, Kina, Pakistan, Indija i Sjeverna Koreja.

Također je vrijeđao i guvernera Minnesote Tima Walza, koji je potpisao zakon koji dopušta školama da stavljaju tampone u toalete za dječake u javnim školama, budući da zakon nije precizirao u kojim će toaletima tamponi biti dostupni.

Republikanci su kritikovali taj zakon, nazivajući Walza “Tampon Tim”.

Rekao je i kako planira ukinuti Odjel za obrazovanje, te obrazovanje vratiti u države, navodeći prednosti ukidanja Ministarstva obrazovanja.

Nakon toga krenula je priča o tome da Musk postane Trumpov savjetnik.

Ponuđena mu je pomoć s odgovornošću za državnu potrošnju, s mogućim ciljem da se postavi kao savjetnik u odboru za državni deficit. Trump kaže da bi volio da Musk bude uključen. 

Budući da Musk daje komplimente Trumpu i slaže se s njim tokom cijelog ovog intervjua, moglo bi biti da ova priča, ustvari, ide u oba smjera: Trump je dobio veliku platformu za iznošenje ideja, a Elon Musk veoma javni razgovor za posao, piše BBC.

Trump je još kazao da bi SAD mogla imati Željeznu kupolu, raketni odbrambeni sistem po uzoru na Izrael.

Predsjednički kandidat je kazao da su Putin i Kim Jong Un pametni, ali zlobni.

“Kad vide Kamalu ili pospanog Džoa ne mogu vjerovati da oni vode Ameriku” – naveo je.

Opisao je i kako je Putina savjetovao da ne napadne Ukrajinu.

“Rekao sam mu, nemoj to raditi. Ne možeš to učiniti, Vladimire” – kazao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA