15.5 C
Sarajevo
21.05.2024

Nizozemski premijer: Prestanite cviliti o Trumpu. Ne jačamo vojske zato što bi se on mogao vratiti

Nizozemski premijer Mark Rutte, najizgledniji kandidat za novog glavnog sekretara NATO-a, izjavio je danas da bi Evropa trebala prestati “cviliti” zbog mogućeg povratka Donalda Trumpa na vlast u SAD-u i umjesto toga fokusirati se na jačanje svojih vojnih kapaciteta. 

Rutte je to rekao na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu koja se održava u vrijeme rastuće zabrinutosti Evrope da SAD, postane li Trump predsjednik na izborima u novembru, neće kao dosad pomagati Ukrajini i braniti svoje saveznike koji ne izdvajaju dovoljno za obranu.

“Prestanimo plakati, cviliti i zanovijetati o Trumpu”, rekao je Rutte državnicima, diplomatima i vojnim stručnjacima na godišnjem skupu u glavnom gradu Bavarske.

- OGLAS -

“Ne trošimo više na odbranu i ne jačamo vojnu proizvodnju zato što bi se Trump mogao vratiti”, dodao je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila da će izvršno tijelo EU-a za tri sedmice predstaviti strategiju razvoja vojne industrije.

- Advertisement -

“Evropa mora ojačati industrijsku bazu…Ja sam uvjereni transatlantist i u isto vrijeme moramo graditi snažnu Evropu. To ide ruku pod ruku”, izjavila je.

Dodala je da Ukrajinu treba uključiti u evropske odbrambene programe jer Rusija nadmašuje Ukrajinu po broju vojnika i po “brzom i prljavom oružju proizvedenom u Sjevernoj Koreji i Iranu”. 

No, aktuelni glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio da razmišljanja o odbrambenoj autonomiji Europe ne smiju oslabiti transatlanski savez.

Posebno “ne pomažu” razgovori o nuklearnom odvraćanju u Evropi koje ne bi uključivalo SAD, rekao je Stoltenberg.  “To bi samo oslabilo NATO u vrijeme kada nam je potrebno vjerodostojno odvraćanje”. 

Američka potpredsjednica Kamala Harris je u petak u Muenchenu branila poziciju SAD-a kao globalnog lidera i uvjeravala saveznike u NATO-u da će biti uz njih.

“Znam da se ljudi u Evropi i svijetu pitaju u vezi uloge Amerike kao globalnog lidera”, rekla je Harris. “Kada se Amerika izolira, prijetnje samo rastu. Moramo braniti međunarodne norme i pravila i biti uz svoje saveznike”, istaknula je potpredsjednica SAD-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA