12.7 C
Sarajevo
18.09.2024

Orban: Njemačka se konačno probudila, preostao je još jedan korak koji nije intelektualno težak

Mađarski premijer Viktor Orbán izjavio je u petak da se Njemačka napokon “probudila” pred negativnim posljedicama migracija.

“Zaštita granica postala je negativna riječ u posljednje vrijeme, jer su svi morali pustiti migrante unutra – ko god ih zaustavi je negativac”, rekao je Orbán tokom intervjua na mađarskom državnom radiju u petak ujutro. “Sada se Njemačka probudila: terorizam, kriminal, socijalni i financijski teret migranata koji ne žele raditi, sve te stvari počinju buditi Nijemce”.

Orbán, vođa mađarske neliberalne vlade, godinama je nepokolebljivo konzervativan glas koji se zalaže protiv migracije u EU; dok je Njemačka koja je sklonija migrantima nedavno krenula u pooštravanje graničnih kontrola dok koalicijska vlada predvođena lijevim centrom pokušava suzbiti val krajnje desnice.

- OGLAS -

“Čak se i kancelar probudio, pa sam rekao, ‘dobro došao u klub’, jer on se zalaže za zaštitu granica”, rekao je Orbán o njemačkom čelniku Olafu Scholzu.

“Preostao je još samo jedan korak za zapadnoeuropske lidere – a on intelektualno nije posebno težak: ako kažu da se granice moraju zaštititi, ne bi trebali kažnjavati one koji ih štite”, dodao je.

- Advertisement -

U junu je Europski sud pravde kaznio Mađarsku s 200 miliona eura zbog kršenja zakona EU o azilu i neprovođenja promjena u politici pritvaranja i deportiranja migranata na njezinim granicama.

“Brisel kažnjava Mađarsku teškim financijskim kaznama jer mi štitimo granice, dok nas druge države pozivaju da zaštitimo granice, pa čak i same zatvaraju svoje granice”, rekao je Orbán, misleći na kaznu i nedavnu odluku Njemačke da privremeno uvede strožu kontrolu na svim svojim kopnenim granicama kako bi smanjila migraciju bez dokumenata.

“Dakle, očito nije u redu – to je nered, to je haos, to je politički haos: cijela Europska komisija, europsko zakonodavstvo stvorilo je ovu situaciju”, dodao je.

Orbán je ustvrdio da bi Mađarskoj umjesto kažnjavanja trebalo dati financijsku potporu za zaštitu svojih granica, pozivajući se na najavu Budimpešte u četvrtak da je “spremna” podnijeti tužbu protiv Europske komisije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA