16.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Palestinske grupe poručile da odbijaju svaku vrstu strane patronaže na graničnom prelazu Rafah

Palestinske grupe otpora poručile su da odbijaju bilo kakvu stranu patronažu na graničnoj kapiji Rafah između Pojasa Gaze i Egipta.

Komitet palestinskih nacionalnih i islamskih snaga, koji okuplja većinu palestinskih grupa, reagirao je povodom vijesti u izraelskim medijima da će administraciju granične kapije Rafah preuzeti američka sigurnosna kompanija.

U saopštenju se ističe da Komitet neće prihvatiti nikakvu patronažu nad graničnom kapijom Refah ili bilo kojom drugom graničnom kapijom.

- OGLAS -

“To ćemo smatrati svojevrsnom okupacijom. Borićemo se da eliminišemo bilo kakav plan u ovom pravcu“, navodi se u saopćenju.

Iz Komiteta su također poručili da je administracija palestinske strane granične kapije Rafah interna stvar Palestine, te je od svih strana zatraženo da odbiju saradnju sa planovima u tom pravcu.

- Advertisement -

Komitet palestinskih nacionalnih i islamskih snaga pozvao je sve arapske zemlje, posebno Egipat, da odbace svaki pokušaj koji bi narušio egipatsko-palestinski suverenitet na graničnoj kapiji Rafah, piše Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA