26.6 C
Sarajevo
21.05.2024

Peking: Hamas i Fatah iskazali želju za pomirenjem

Suparničke palestinske grupe Hamas i Fatah izrazile su volju za pomirenjem kroz dijalog na pregovorima o jedinstvu u Pekingu, saopćilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Dvije frakcije nisu uspjele pomiriti političke sporove otkako su borci Hamasa protjerali Fatah iz pojasa Gaze u kratkom ratu 2007., a njihovi razgovori su se odvijali u pozadini izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi, prenosi Reuters.

“Predstavnici Palestinskog nacionalnog oslobodilačkog pokreta i Islamske grupe otpora stigli su u Peking prije nekoliko dana na sveobuhvatan i iskren dijalog”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian na redovnom brifingu. “Oni su se složili da nastave tok pregovora kako bi se što prije postigla realizacija palestinske solidarnosti i jedinstva.”

- OGLAS -

Lin je rekao da su obje strane zahvalile Pekingu na naporima da “promovišu palestinsko unutrašnje jedinstvo i postignu dogovor o daljem dijalogu”.

Izrael čeka da Hamas odgovori na prijedloge za zaustavljanje borbi u Gazi i povratak izraelskih talaca prije nego što pošalje tim u Kairo na nastavak razgovora, rekla je u utorak osoba bliska premijeru Benjaminu Netanyahuu za Reuters.

- Advertisement -

Sjedinjene Države pozdravljaju sve kineske napore koji vode stabilnosti i sigurnosti u regionu ili osiguravaju sporazum za oslobađanje talaca, rekao je glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA